Introvert Kinderen

4 Tips om te overleven als introverte moeder

4 tips voor introverte moeders

Heb jij ook behoefte aan rust, een opgeruimd huis en misschien een goed boek als je uitgeput en gestrest bent? Dan is het spelen met je peuter waarschijnlijk geen activiteit waardoor jij, als introverte moeder, je batterij weer kunt opladen…

Introverte ouders kunnen ook super sociaal zijn en betrokken bij hun kinderen, maar aan het einde van een hectische dag laden we op een andere manier op als onze extraverte vriendinnen. Als je introvert bent en moeder wordt kan dit best een kleine schok teweeg brengen. Je hebt opeens weinig tijd meer voor jezelf. En nee je baby kletst echt niet de hele dag tegen je en maakt ook echt niet de hele dag geluid, maar toch. Je bent nooit echt meer alleen als je moeder wordt. Daarom vind je hieronder 4 tips die je als introverte moeder goed kunt gebruiken:

1 Krijg geen schuldgevoel als je het lekker vindt om even weg te zijn van je kids
Vind jij het ook een heerlijk moment van de dag als je kids even in bed liggen? Dat is prima! Je houdt van je kinderen, maar je houdt ook van de tijd dat ze in bed liggen te slapen. Als je een introverte ouder bent dan merk je dat je graag meer tijd voor jezelf zou willen en dat is oké! Serieus, het maakt je echt geen slechte moeder als jij het heerlijk vindt om tijd voor jezelf te hebben.

-> 16 eerlijke bekentenissen van een introvert

2 Probeer te voorkomen dat je geen tijd voor jezelf maakt
Je kinderen willen bij je zijn, zitten op je schoot, vragen je aandacht en soms kan dit als introverte moeder een beetje te veel zijn. Als je een echte introvert bent dan heb je tijd alleen nodig om je ‘geduld-reserves’ aan te vullen. Als je gedurende dag ook nog eens buitenshuis werkt dan heb je deze tijd voor jezelf helemaal nodig. Dus maak deze tijd. Pak een magazine, zeg dat je naar het toilet moet  en spendeer daar 10 minuten extra. Sneak, als het mogelijk is, ’s avonds de deur uit voor een wandeling of misschien kun jij tijdens het weekend je familie voor één of twee uurtjes het huis uitkrijgen. Het park, het zwembad, op visite bij opa’s en oma’s zijn prima activiteiten voor je man en kinderen zonder jou. En nogmaals: Voel je niet schuldig voor het vragen of nemen van deze tijd voor jezelf. Je bent een leukere, geduldigere en betere ouder als je de tijd krijgt om jezelf zo nu en dan op te laden.

> 13 tegenstrijdige kenmerken van een echte introvert

3 Probeer jezelf niet te veel te isoleren
Dit klinkt een beetje tegenstrijdig, maar ook introverte personen kunnen te veel tijd alleen zijn. Ja, hebt het constante gezelschap van je baby of kinderen, maar zij geven je niet dezelfde gesprekken, lachbuien en motivatie als je vriendinnen. Dus plan tijd in om koffie te drinken, te wandelen of te borrelen met je vriendinnen. Je zult zien dat je nog meer geniet van je tijd alleen als je ook wat tijd maakt buiten je ‘nestje’ en vice versa.

4 Het blijft niet altijd zo
Uiteindelijk gaan je kinderen naar de basisschool en je zult zien dat ze snel opgroeien. Dat ze je steeds minder nodig hebben. Dan komen je kinderen thuis na een dag school en dan zie je blije gezichtjes die het fijn vinden om je weer te zien. Je zult merken dat je langzaam meer tijd voor jezelf gaat krijgen. Tijd die je kunt gebruiken om boeken te lezen, het huis schoon te maken, te wandelen of wat je ook doet om op te laden. De chaos waar je nu inzit put je, als introverte moeder, uit, maar het gaat voorbij. Probeer ervan te genieten en jezelf niet te vergeten!

-> Waarom ik mijn introverte kinderen leer om ruimte in te nemen