Burn-out

8 zelfzorg survival tips voor als je doodop bent

8 zelfzorg survival tips voor als je doodop bent

1 Neem regelmatig pauzes. Dit klinkt zo logisch, maar als je het ontzettend druk hebt dan is het laatste waar waar je aan denkt om pauze te houden. Maar neem elk uur 5 minuten pauze. Haal wat water, doe 10 jumping jacks en rek jezelf even helemaal uit. Sla ook je lunchpauze niet over, probeer als het mogelijk is een wandeling te maken. De frisse buitenlucht en wat beweging doen wonderen voor je geest en lichaam.

2 Wat ons op het tweede punt brengt: zorg voor voldoende frisse lucht en zonlicht. Vooral tijdens de donkere maanden is dit heel belangrijk. Tijd buiten doorbrengen doorbreekt de sleur en zorgt ervoor dat we weer een connectie met de natuur krijgen. Probeer, als het mogelijk is, met de fiets of wandelend naar je werk te gaan. Moet je wel met de auto of de bus? Stap dan wat eerder uit zodat je nog 15 minuten naar je werk moet wandelen. Pak een paraplu als het regent en kleed je extra warm aan als het koud is. Het weer is geen excuus als het gaat om je gezondheid.

3 Mediteer. Meditatie heeft mij echt door mijn burn-out en depressie geholpen. Probeer elke dag minimaal 10 minuten meditatie tijd in te plannen. Meditatie hoeft niet moeilijk te zijn, er zijn genoeg apps die je kunt downloaden op je telefoon die je helpen met mediteren. Door bewust een break te nemen vermindert onze stress significant en nemen gevoelens van vermoeidheid geleidelijk af.

4 Houd contact met mensen. Als je doodop bent dan heb je waarschijnlijk totaal geen zin meer om sociaal te zijn. Maar contact met vrienden en familie is belangrijk, het is goed voor onze stemming en het geeft ons energie. Drink een kopje thee met je vriendin of maak een wandeling met je moeder en geniet van hun gezelschap.

5 Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is enorm belangrijk als jij je zo moe voelt. Onze lichamen laden letterlijk op na een goede nacht. Maak van voldoende slaap een prioriteit. Werk ’s avonds niet te lang door, wees streng voor jezelf (ook als je een spannende serie kijkt) en ga op tijd naar bed. Dim een uur voordat je gaat slapen de lichten in woonkamer al, kijk niet op je smartphone of laptop (ivm het blauwe licht) en neem een kopje kamille thee. Maak van naar bed gaan een vast ritueel en onderschat dit ritueel niet!

6 Stel grenzen. Zoals gezegd is menselijk contact belangrijk, maar overdrijf het niet. Als je voelt dat je moe bent mag je best een afspraak afzeggen, jij moet nu om jezelf denken! Pak de avonden, dan kun je tot rust komen. En houd om met het volplannen van je weekenden. Maak een fietstocht of wandeling op zaterdag en houd je dagen verder rustig. Natuurlijk is er elk weekend wel een kinderverjaardag of een andere verplichting, maar durf nee te zeggen. Neem de tijd om bij te komen van een drukke week.

7 Niet vullen, maar voeden. Voed je lichaam, geef het de brandstof die het nodig heeft om te kunnen functioneren en vul het niet met allerlei rotzooi waar je je alleen nog maar slechter door voelt. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Een appel en een banaan per dag, doen al veel goed. Vervang wit brood door volkoren voor voldoende vezels en doe je boodschappen voor het avondeten op het moment dat je nog wat energie over hebt. Je lichaam reageert sterker dan je denkt op voeding die jij neemt.

8 Beweeg. Beweeg ook als je moe bent, juist als je moe bent. Als je merkt dat jij je ogen niet meer open kunt houden en jij jezelf naar dat feestje moet slepen of dat jij jezelf wakker houdt met koffie om je werk af te maken dan is het tijd om te bewegen. Zeg dat feestje af en maak een wandeling, werk jezelf niet over de kop en ga lekker hardlopen! Jouw lichaam is veel belangrijker dan welke afspraak of opdracht dan ook, realiseer je dit! Bewegen is goed voor lichaam en geest en bevordert de nachtrust, heel belangrijk als jij je zo moe voelt.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?