Introvert

Het is niet egoïstisch om je introverte behoeftes op de eerste plek te zetten

Introverte behoeftes

Als introvert zijn er bepaalde dingen die je gewoon niet zo leuk vindt om te doen. Drukke feestjes, netwerken of constant in de buurt zijn van andere mensen zonder tijd om op te laden. Daarom zeg je soms dingen af of sla je uitnodigen voor feestjes af. Wat misschien onbeleefd of egoïstisch over kan komen. Maar weet je wat? Het is beter dat sommige mensen je misschien als onbeleefd of egoïstisch zien dan dat je zelf helemaal uitgeput of zelfs burn-out raakt.

Want als introvert kun je je volledig leeggezogen voelen als je geen tijd neemt om op te laden. Je bent moe, snel geïrriteerd en volledig overprikkeld. Daarom is het beter om deze situatie te vermijden en dat is ook de reden dat het niet onbeleefd of egoïstisch is om je behoeftes op de eerste plek te zetten.
-> 12 signalen dat je geen introvert bent maar een hooggevoelige extravert

Je kunt niets aan anderen geven als je leeg bent. Je kunt niet voor anderen zorgen als je zelf leeg bent en je kunt zelf geen liefde geven als je leeg bent, daarom moet je eerst voor jezelf zorgen. Dus tijd vrij maken voor jezelf en soms nee zeggen en uitnodigingen afslaan.

Vooral als introverte ouder is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Want je wilt de beste zorg, liefde en aandacht voor je gezin, maar dit kun je niet doen als je niet je eigen behoefte voor rust en stilte vervult. Als jij er ook moeite mee hebt om tijd voor jezelf vrij te maken dan heb je misschien wat aan onderstaande:

Zorg meer en maak je minder zorgen
Stap 1 is dat je meer zorgt voor jouw behoeftes en die van je familie. En doe het in die volgorde want als jij leeg bent, kun je niet meer voor je familie zorgen. Je kunt niet alles voor iedereen zijn, dus focus je op jezelf en op de mensen die het meest belangrijk voor je zijn. Als je geen kinderen hebt kun je ervoor kiezen om je energie te richten op een paar goede vrienden.

En maak je minder zorgen over wat mensen van je denken. Maakt het echt wat uit dat jij je niet hebt aangemeld om te helpen op school? Of is het belangrijker dat jij meer tijd met je kinderen kan doorbrengen, energiek en positief omdat je uitgerust bent aangezien je je niet te veel op de hals hebt gehaald.

Weet wanneer te veel, te veel is en ontspant soms met een goed boek, voor een wandeling of om te schrijven. En als dit in de weg staat van sociale momenten, so what!
-> 16 dingen die je alleen begrijpt als je introvert bent

Wees eerlijk
Stap 2: stop met het verbergen van je introverte persoonlijkheid. We weten allemaal dat eerlijk het langst duurt, maar hoe eerlijk ben jij als het gaat om de mensen van wie je houdt. Het is moeilijk, want eerlijkheid maakt je kwetsbaar, maar het is ook enorm bevredigend.  We kunnen niet verwachten dat mensen onze gedachtes kunnen lezen en weten wat we nodig hebben. We moeten de wereld laten weten wat onze behoeftes zijn: “Ik ben eigenlijk leeg van vandaag, dus ik denk dat ik gewoon naar huis ga om bij te komen.” of tegen je partner: “Ik ben helemaal kapot, wil jij op de kinderen letten zodat ik even alleen kan zijn?” Het wordt elke keer een beetje makkelijker om de waarheid te vertellen.

Wees dapper, wees jezelf, jouw gift voor deze wereld is kostbaar. Maar geef jouw gift in je eigen tijd, op jouw manier en op jouw tempo.
-> De 6 verborgen krachten van introverte personen

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Introvertdear.com