Geluk

Zo gaan slimme mensen om met lastige mensen

Zo gaan slimme mensen om met lastige mensen

Lastige mensen zijn niet gemakkelijk in een hokje te stoppen. Sommigen zijn zich totaal niet bewust van de negative impact die ze op de mensen om zich heen hebben en anderen lijken er genoegen uit te halen om chaos te creëren of anderen op stang te jagen. Hoe dan ook, ze zorgen voor spanningen en stress en dat is vervelend.

Daarom is het goed om eens te kijken hoe slimme mensen nou omgaan met die lastpakken. En onthoud altijd: je hebt veel meer controle dan jij jezelf realiseert!

1 Ze stellen een limiet
Klagers en negatieve mensen zijn vervelend omdat ze blijven hangen in hun problemen en ze zich niet focussen op oplossingen. Ze willen dat anderen zich bij hun klaagzang voegen zodat zij zich beter over zichzelf voelen. Mensen voelen vaak de druk om te luisteren naar klagers omdat ze niet onbeleefd of bot willen overkomen. Maar er is een dunnen lijn tussen een luisterend oor bieden en worden meegezogen in de negativiteit.

Je kunt dit voorkomen door grenzen te stellen en waar nodig afstand te bewaren. Kijk er eens op een andere manier naar: als de klager een roker was, zou jij dan de hele middag naast hem zitten om zijn rook in te ademen? Nee je zou afstand nemen, net zoals je dit met een klager moet doen. Vraag bijvoorbeeld aan een klager hoe hij of zij dit probleem zou oplossen. Ze zullen of stoppen met klagen of het gesprek op een ander onderwerp brengen.

2 Ze staan erboven
Lastige mensen kunnen je gek maken omdat hun gedrag niet rationeel is. Hun gedrag is totaal niet logisch of redelijk. Dus waarom sta jij jezelf toe om emotioneel op ze te reageren? Hoe meer je inziet dat iemand totaal niet rationeel is, hoe makkelijker het voor jou zou moeten worden om niet in zijn of haar valkuilen te trappen. Stop met het proberen om ze te verslaan op hun level. Neem emotioneel afstand en benader je contact alsof het een project is. Jij hoeft niet te reageren op de emotionele chaos – je hoeft alleen te reageren op de feiten.

3 Ze blijven zich bewust van hun emoties
Om emotionele afstand te bewaren heb je bewustzijn nodig. Je kunt iemand niet stoppen met je op de kast te jagen als je niet doorhebt wat er aan de hand is. Soms moet je even stilstaan en de tijd nemen om je te beseffen wat er aan de hand is.

Stel je voor – je loopt op straat en iemand die niet helemaal 100 is komt naar je toe en zegt dat hij Elvis is, jij zal hem waarschijnlijk laten en je zal hem niet overtuigen dat hij Elvis niet is. Als je merkt dat je collega ook dingen in zijn hoofd haalt die niet kloppen dan is het het beste om te glimlachen en te knikken. Als jij die persoon de waarheid gaat zeggen dan is het vaak beter om jezelf de tijd te geven om een plan te maken over de beste manier waarop je dit moet doen.

4 Ze stellen grenzen
Dit is het gebied waarin de meeste mensen zichzelf te kort doen. Ze denken dat omdat ze met iemand werken of leven, ze totaal geen controle hebben over de chaos. Maar dit is echt niet waar! Zodra je een manier hebt gevonden om er boven te staan dan zul je zien dat het gedrag makkelijk te voorspellen is en makkelijker te begrijpen is dan je dacht. Dit geeft jou de middelen om te bedenken wanneer je wel met ze mee gaat en wanneer niet. Als jij grenzen aangeeft en besluit wanneer en waar jij het gesprek aangaat met een lastig persoon dan kun je veel van de chaos controleren. De truc is om je te wapenen en om je grenzen te bewaken wanneer de ander hier overheen wil en dit zal zeker gebeuren.

5 Ze gaan niet altijd het gevecht aan
Slimme mensen weten hoe belangrijk het is om soms een gevecht uit te stellen, vooral wanneer de tegenstander een lastig persoon is. Als je een conflict hebt dan kunnen je emoties met je aan de haal gaan, waardoor je behoorlijk beschadigd uit het conflict kunt komen. Wanneer je eerst je emoties checkt dan ben je in staat om je gevecht wijs te kiezen en pas een conflict aan te gaan als de tijd rijp is.

6 Ze focussen zich niet op problemen, maar op oplossingen
Als jij je focust op de problemen die voor je liggen dan creëer je negativiteit en stress. Als jij je focust op de acties die je kunt ondernemen om dingen te verbeteren dan verhoog jij je positieve emoties en verminder jij je stress.

Door je te  focussen op hoe gek en moeilijk lastige mensen wel niet zijn geef je ze de macht over jou. Stop met denken over hoe moeilijk jouw lastige persoon is, focus je op hoe jij met deze persoon gaat dealen! Dit zorgt ervoor dat jij de controle weer hebt en het zal de hoeveelheid stress die je voelt als je weer met deze persoon te maken heeft significant verminderen!

7 Ze vergeten niet
Emotioneel intelligente mensen vergeven snel maar dit betekent niet dat ze vergeten. Door te vergeven ben je in staat om hetgeen wat is gebeurd los te laten zodat jij verder kan. Dit betekent niet dat jij deze persoon nog een kans geeft!

8 Ze doen niet aan negatieve gedachtes over zichzelf
Soms kun je de negativiteit van anderen absorberen. Het is niet gek als jij je slecht voelt als iemand je slecht behandelt, maar de gedachtes die je hebt over deze gevoelens kunnen dit gevoel versterken. Negatieve gedachtes zijn niet reëel, onnodig en slecht voor je.

9 Ze luisteren naar de mensen die dicht bij ze staan
Het is goed om lastige mensen niet alleen te ‘verslaan’. Het zoeken van zwakheden kan lastig zijn en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Is er iemand op je werk of buiten je werk die je vertrouwt? Vraag hem of haar dan om hulp bij dit probleem. Leg het voor en samen kun je een strategie bedenken.

Bron Entrepeneur.com Foto Thistimetomorrow.com