Gezondheid

8 goede redenen om te sporten die niets met afvallen te maken hebben

5 manieren om mentaal sterker te worden

Het is jij versus de bank. Kun jij die bank afkomen om te gaan sporten? De zomer komt eraan dus jij wilt misschien ook wat extra winterkilo’s verliezen. Maar sporten doet zo veel meer voor ons dan ons alleen bikini proof maken…

Sporten zorgt ervoor dat jij je goed voelt, van binnen en van buiten. Hoe je het ook went of keert, fysieke beweging zou een onderdeel van je leven moeten zijn, wat de reden ook is.

Onderstaand zie je wetenschappelijk onderbouwde redenen om te sporten, ook als je niet hoeft af te vallen.

1 Sporten verlengt onze levensverwachting
Een gebrek aan beweging is aan 2 keer zoveel vroegtijdig overlijden gekoppeld dan obesitas. Het goede nieuws is dat zelfs een klein beetje beweging al een groot verschil maakt. Uit een studie uit 2015 gedaan door de University of Cambridge blijkt dat elke dag een wandeling van ongeveer 20 minuten het risico op vroegtijdig overlijden al kan verlagen van 16 tot 30 procent.

Ook als je ouder wordt en niet meer in staat bent om zo makkelijk te bewegen, dan doe je er nog goed aan om te doen wat je kunt. Onderzoek toont aan dat fysieke activiteit tijdens je pensioen het risico op vroegtijdig overlijden wordt verminderd met twee derde.

2 Sporten is een krachtig medicijn tegen depressie en onrust
Uit een in 2010 gedane analyse van tientallen studies kwam naar voren dat sporten hetzelfde effect heeft op onze hersenen als antidepressiva medicijnen. Daarnaast hebben mensen die regelmatig sporten minder last van symptomen van depressie en hebben lagere stress en woede levels.

Ander onderzoek toont aan dat sporten niet alleen goed is voor het behandelen van depressie maar dat het ook helpt om een depressie te voorkomen.

3 Sporten zorgt ervoor dat je minder snel oud wordt
Een studie uit 2016 toont aan dat fysieke activiteit, speciaal wanneer dit wordt gecombineerd met een gezond voedingspatroon, kan helpen om een bepaalde cel, die mede ouderdomsziektes zoals Alzheimer, hart- en vaatziektes en osteoporose veroorzaakt, langzamer te laten vermeerderen.

4 Sporten bevordert een sober leven
Sporten kan iemand helpen om een verslaving aan drugs of alchohol te overwinnen. Meerdere studies ondersteunen deze theorie. Ook zorgt sporten ervoor dat een terugval minder waarschijnlijk is. Mensen die regelmatig sporten hebben volgens onderzoek sowieso minder kans om überhaupt verslaafd te raken aan alchohol of drugs.

5 Sporten is goed voor de bacteriën in je darmen
Nieuw onderzoek wijst uit dat goede darmbacteriën belangrijk zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Sporten, vooral wanneer je nog jong bent is goed voor deze darmbacteriën.

6 Sporten betekent een betere mentale gezondheid
Een onderzoek gedaan door de Technische Universiteit uit Madrid uit 2015 wijst uit dat mensen die regelmatig sporten minder kans hebben om mentale ziektes te creëren. Het risico was zelfs de helft minder bij mensen die gematigd sporten. De universiteit van Vermont zegt zelfs dat sporten goed is voor mensen die zijn gepest.

7 Sporten is goed voor je lichaam
Dit is natuurlijk geen verrassing, maar wist je ook dat er een aantal ziektes zijn die mede dankzij sporten kunnen worden voorkomen of worden bestreden? We weten al dat sporten goed is voor ons hart maar onderzoeken tonen ook aan dat sporten ook kan:

  • Helpen tegen kanker; het kan de groei van kanker stoppen of de behandeling versnellen;
  • Migraines voorkomen;
  • Symptomen van astma verlichten;
  • Parkinson afremmen;
  • Het helpt de kans om erfelijke blindheid te krijgen te verlagen.

8 Het zorgt ervoor dat je brein beter werkt
Sporten zorgt ervoor dat je brein zijn werk beter kan doen. Het helpt met de ontwikkeling van nieuwe hersencellen en het zorgt voor het vrijkomen van bepaalde hormonen welke een positief effect hebben op het vermogen om te onthouden en om dingen te leren.

www.psychologytoday.com/