Geluk

Is geluk een keuze?

Is geluk een keuze?

Is geluk een keuze? Misschien wel. Want gelukkig zijn is uiteindelijk een keuze die je zelf maakt. Geluk is het eind doel van alles wat we doen. Het is de reden dat we hopen, trouwen, naar school gaan, ons door lange dagen op het werk heen slepen, liefdesverdriet ondergaan en ons door de soms uitdagende momenten van ons leven slaan. 

Gelukkig willen zijn is de reden dat we verdriet hebben als ons leven niet loopt zoals we hadden gehoopt. Geluk ligt aan de wortel van alles wat we verlangen. Maar we vergeten vaak één ding: geluk is niet die constante staat van euforie die we bereiken als we eindelijk al onze doelen hebben behaald. Geluk is een keuze en je kunt je nu al net zo gelukkig voelen als wanneer je leven eruit ziet zoals jij denkt dat het er idealiter uit zou moet zien. 

Geluk is een keuze en jij kunt er nu voor kiezen. Doe je ogen dicht en besluit: vandaag ben ik gelukkig. Vandaag ben ik dankbaar voor alles wat ik wel heb. Want geluk komt niet wanneer je eindelijk dat grote doel hebt bereikt of gekregen. Je werkt hard voor iets, je krijgt het en vervolgens went dit en ebt het geluksgevoel langzaam weg. Dus denk je dat je gelukkig bent als jij je volgende doel haalt. Dit is hoe we het gewend zijn: hard werken om dunner, beter, rijker, succesvoller en gelukkiger te zijn.

Het is niet zo dat beter willen zijn een slecht iets is! Groei is iets moois, het geeft betekenis aan ons leven. Maar de energie die we gebruiken om succesvoller en gelukkiger te lijken, kunnen we ook gebruiken om nu al gelukkig te zijn. Wat als ons volgende doel is om gelukkig te zijn… niet als we 10 kilo zijn afgevallen, niet als we 10.000 euro per jaar meer verdienen, niet als we eindelijk een relatie krijgen en dus niet als we ‘beter’ zijn dan nu. Nee gewoon nu, omdat we leven, omdat er iets in ons zit wat de wereld nodig heeft. Omdat er iemand is die van ons houdt, gewoon om wie we nu al zijn. 

We willen allemaal gelukkiger zijn, willen dat de wereld gelukkiger en vrediger is en toch veranderen we zelf eigenlijk niets. Dus voor je eigen geluk en voor het geluk van de mensen om je heen (want geluk is besmettelijk): kies ervoor om jezelf te vullen met liefde, geluk en positieve energie. 

Jij beslist wat geluk is. Jij beslist wat succes is. Jij beslist wie je familie is. Jij beslist waar je thuis is. We beseffen ons soms niet dat bijna elk aspect van ons leven aan te passen is en dat bijna elk aspect nu al prachtig is omdat jij hiervoor hebt gekozen. Jij weet welke keuzes je moet maken om gelukkig te zijn. Diep van binnen weet je dit heel goed. Je moet gewoon de moed vinden om actie te ondernemen, dingen aan te passen als dit nodig is. Het is makkelijk om niets te doen en om medelijden met jezelf te hebben. Maar je hebt lef nodig om te kiezen voor geluk.