Burn-out

5 signalen die aangeven dat je het toch echt wat rustiger aan moet doen

5 signalen die aangeven dat je het toch echt wat rustiger aan moet doen

Als we niet in balans zijn, is de kans groot dat we maar gewoon blijven gaan, zonder erbij stil te staan waar we mee bezig zijn. Dit gebeurt voornamelijk als we gestresst zijn. Zowel op werk- als emotioneel gebied. Als we niets aan deze stress doen, is de kans groot dat dit er uiteindelijk als een burn-out uitkomt. En juist daarom is het belangrijk om eens goed naar jezelf te kijken als je zo gestrest bent.

Als je veel last hebt van stress kun je paniekaanvallen krijgen, je afwezig voelen, gefrustreerd zijn of last hebben van moodswings. Als je deze signalen negeert, dan kan het nog een stapje verder gaan. Je lichaam waarschuwt je dan eigenlijk om rustiger aan te doen, luister daar ook naar! De signalen kunnen er zo uit zien:

1 Je hebt dromen waarin je naar iets zoekt zoekt en het niet kunt vinden
Dromen waarin je iets probeert te vinden zijn vaak een aanwijzing dat je het rustiger aan moet doen en tijd moet vinden om te rusten. Het is ook een afspiegeling van het feit dat je te veel doet en dat je het misschien moeilijk vindt om op het goede pad te blijven. Een droom zoals deze kan ook aangeven dat je overweldigd bent en dat je teveel hooi op je vork neemt.

2 Je stoot je teen of hebt andere onhandige ongelukken
Als de ongelukken gemakkelijk te voorkomen zijn, is het misschien tijd om het eens wat rustiger aan te doen. Het kan ook aangeven dat je wat minder gehaast moet zijn en de dingen met meer aandacht moet doen.

3 Je vergeet afspraken
Als je afspraken gaat vergeten of verplichtingen niet nakomt, is het ook tijd om na te gaan of je niet te druk bent. Natuurlijk is het niet gek om zo nu en dan iets te vergeten, maar als dit constant gebeurt, of met dingen die echt belangrijk zijn, dan kan dat een signaal zijn dat je het wat rustiger aan moet doen.

4 Je voelt je overweldigd en niet gewaardeerd
Als je overal ‘ja’ op zegt, kan het moeilijk zijn om hiermee te stoppen. Maar door altijd maar overal ja op te zeggen en anderen te pleasen, kun jij je ondergewaardeerd en overweldigend voelen. Als je je zo voelt, is het belangrijk om eens goed naar je agenda te kijken om wat me-time in te plannen. Soms is het namelijk juist goed om eens ‘nee’ te zeggen.

5 Je kunt niet echt meer genieten
De dingen waarvan je eerst juist energie kreeg, doen je nu vrijwel niets meer. Als je eerst juist kon genieten van bijvoorbeeld lekker koken, maar nu nog liever iets afhaalt omdat je jezelf er niet toe kunt zetten. Zijn de energie en het enthousiasme hiervoor verdwenen? Dan kan het zijn dat het tijd is om je batterij weer eens flink op te laden. En dat doe door het wat rustiger aan te doen.

Als je niet lekker in je vel zit en je herkent in deze punten, dan is het belangrijk om ook echt even gas terug te nemen. Skip wat afspraken, maak je agenda wat leger en zorg de komende tijd voor wat extra me-time!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Mystical Raven