Relaties

De 4 stappen die je relatie kunnen redden

De communicatie regels voor een goede relatie
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Misschien herken je het wel: je loopt alweer een tijdje te malen over sommige zaken en in de tussentijd bouwt de irritatie zich bij je op. Het is niet dat je een kort lontje hebt, nee, er is helemáál geen sprake meer van een lontje.
Er is dan ook niet veel voor nodig of je schiet uit je slof en de ander krijgt het te verduren.

Nou kan dat weleens gebeuren, maar het wordt vooral vervelend wanneer je je irritatie voortdurend afreageert op je partner. Terwijl die er toch ook niets aan kan doen. Je weet het van jezelf, je vindt jezelf erg onredelijk, maar je weet niet hoe je het kunt voorkomen.

En helemaal als deze situatie voortduurt, want dan krijgt de hele omgeving er last van. Irritatie tussen twee mensen gaat niet ongemerkt voorbij aan de rest van het gezin. Het zorgt voor onrust en spanning. En dat allemaal omdat jij even niet lekker in je vel zit.

Daarnaast kosten die irritatie en spanning je veel energie. Het is dan ook niet zo vreemd dat je je vaak hartstikke moe voelt. Het heeft zijn weerslag op je stemming en op de manier waarop je presteert. Je werk lijdt er onder en er komt niet zoveel meer uit je handen. Tijd dus om er iets aan te doen.

Vaak ligt de oorzaak van je felle reactie in het gegeven dat je de feitelijke werkelijkheid en jouw interpretatie daarvan verwart. Je reageert op wat je denkt dat er gezegd wordt of wat er gebeurt en dat zet zich als een waarheid vast in je brein. Die reactie komt tot stand via een filter van de werkelijkheid, het is jouw interpretatie. Terwijl de kale feiten mogelijk iets heel anders zeggen.

Stop dus met denken en interpreteren over wie wat denkt en waarom die iets doet. De wereld en de mensen om je heen zijn oneindig veel gevarieerder dan dat, dus stop ermee om het te willen ‘voorspellen’. En waarom zou je?

Kijk vooral naar de feiten. Wat wordt er precies gezegd? Wat gebeurt er nu eigenlijk? En reageer daarop. Ga het gesprek aan met de ander en stel vragen in plaats van te interpreteren. En wees oprecht geïnteresseerd in wat die ander zegt.

Nu kun je op veel verschillende manieren vragen stellen en een gesprek aangaan. Maar soms kan het aanvallend overkomen en ben je nog steeds bezig om je irritatie af te reageren op de ander. Stel daarom open vragen (die beginnen met wat, hoe, wie, wanneer etc.). Die nodigen de ander uit om te vertellen en toe te lichten.

Wat je kan helpen is om de principes van geweldloze communicatie toe te passen. Die bestaan uit de volgende vier stappen:

  1. Als iemand iets doet of tegen je zegt dat irritatie bij je oproept, richt je dan tot die persoon en benoem wat er feitelijk gebeurt (“Ik hoor je zeggen dat …” of “Ik zie dat je …. doet”).
  2. Geef aan wat de gevolgen daarvan voor jou zijn (“Dat zorgt ervoor dat …”).
  3. Beschrijf welke emotie dat bij je oproept (“Het maakt me verdrietig”).
  4. Verzoek om dat niet meer te doen of te zeggen (“Zou je …?”).

Laat je dus niet verleiden tot gedachten lezen, maar ga uit van de feiten. Wat gebeurt er, wat zie je, wat hoor je, wat wordt er gezegd? Reageer dáárop en ga het gesprek aan op een ‘geweldloze’ manier. Dan zal de rust snel weer terugkeren in je leven.

© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.

Wil jij ook meer rust in je leven? Ga dan naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie

Laat een reactie achter