Gezondheid

8 eenvoudige tips die helpen om spataderen te voorkomen

Spataderen, die krijg je toch alleen als je bejaard bent? Fout! Je kunt spataderen op elke leeftijd krijgen en naast dat ze er niet zo mooi uit zien kunnen ze ook nog eens voor hartstikke veel ongemak en pijn zorgen. Gelukkig zijn er wel manieren om spataderen te voorkomen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Bewegen
Ja, bewegen helpt ook tegen spataderen. Regelmatig wandelen, zwemmen of fietsen bevordert de bloedcirculatie en versterkt de spieren in je benen. Dit vermindert de druk op je aderen wat helpt om spataderen te voorkomen.

Gewicht
Overgewicht kan de druk op je aderen vergroten en zo de kans op spataderen verhogen. Door je gewicht gezond te houden verminder je dus de kans op spataderen. 

Langdurig staan
Langdurig staan of zitten kan je bloedcirculatie belemmeren en spataderen veroorzaken. Probeer daarom niet te lang achter elkaar stil te staan of te zitten, maar beweeg regelmatig tussendoor. Strek je benen, verander van houding om zo stagnatie van het bloed te voorkomen.

Draag compressiesokken
Compressiesokken helpen de bloedcirculatie te verbeteren en verminderen de druk op de aderen. Ze zijn vooral nuttig als je lang moet staan of zitten zoals tijdens een lange vlucht of op werkdagen.

Doe je benen omhoog
Als je lang hebt gestaan of gezeten is het goed om je benen omhoog te houden zodat je de bloedcirculatie bevordert. Leg je benen omhoog, bij voorkeur boven het niveau van je hart, voor 10 tot 15 minuten om zo de druk op je aderen te verminderen.

Eet gezond
Een dieet rijk aan vezels en antioxidanten kan helpen bij het behouden van een gezonde bloedsomloop en dus bij het voorkomen van spataderen. Zorg ervoor dat je voldoende groente, fruit, volle granen en eiwitten eet. 

Vermijd strakke kleding en hoge hakken
Strakke kleding en hoge hakken kunnen de bloedcirculatie belemmeren en zo de druk op je aderen vergroten. Kies daarom voor comfortabele schoenen en kleding die niet knelt. 

Stop met roken
Roken vernauwt de bloedvaten en vermindert de bloedcirculatie, waardoor het risico op spataderen toeneemt. 

Wat nou als je al last hebt van spataderen? Geen paniek! Er is gelukkig iets aan spataderen te doen. Er zijn voldoende plekken in Nederland waar je ze spataderen behandelen en echt niet alleen in de grote steden ook bijvoorbeeld in Hattem kun je je spataderen behandelen, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!