Gezondheid

Is koffie drinken echt ongezond?

Heel veel mensen vinden het lekker om de dag met een goed kopje koffie beginnen. Wellicht dat ook jij wel één van de diverse soorten volautomatische koffiemachine in huis hebt staan. Nu gaat er het gerucht dat het helemaal niet gezond is om koffie te drinken. Nu vraag je je waarschijnlijk af of dit klopt of dat je toch gewoon dagelijks van je bakje koffie kunt genieten. Omdat we zien dat hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat hebben we besloten om het een en ander in dit artikel voor jou op een rijtje te zetten. Tijd om dus snel verder te lezen om hier zelf antwoord op te krijgen!

Gezondheidsvoordelen van koffie

Voordat we ingaan op de risico’s van koffie is het van belang om eerst te kijken naar de redenen dat koffie juist wel gezond is. Het is namelijk een feit dat koffie ook een hoop goede dingen kan doen voor het menselijk lichaam. Om een zo evenwichtig mogelijk beeld te krijgen is het dan ook van groot belang om deze voordelen even goed door te nemen. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door deze voordelen hieronder allemaal even toe te lichten:

Je zorgt voor een gezonde lever

Een van de voordelen van het drinken van koffie is het feit dat je in staat bent om jouw lever zo gezond mogelijk te houden Zowel gewone als koffie zonder cafeïne lijken een beschermend effect op de lever te hebben. Uit onderzoek blijkt dat koffiedrinkers een grotere kans hebben op leverenzymwaarden binnen een gezond bereik dan mensen die geen koffie drinken. Dit maakt het dan ook gelijk mogelijk om je lever zo lang mogelijk gezond te houden. Het is niet bekend of het drinken van teveel koffie van nadelige invloed is op de gezondheid van de lever. Nader onderzoek zal dit dan ook verder aan moeten tonen.

Je hebt minder kans op Alzheimer

Bijna tweederde van de Nederlanders die aan de ziekte van Alzheimer lijden, zijn vrouwen. Het blijkt dat een groot gedeelte van deze vrouwen geen koffie drinkt. Wist je dat de cafeïne in twee koppen koffie een belangrijke bescherming weet te bieden tegen het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen van 65 jaar en ouder die twee tot drie koppen koffie per dag dronken, minder kans hadden om dementie te ontwikkelen. Mocht je je hier dan ook zorgen om maken dan kan het een goed idee zijn om eens wat vaker koffie te drinken.

Je krijgt veel meer energie

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen koffie drinken is natuurlijk het feit dat dit ervoor zorgt dat de wakker blijven tijdens het werken. Koffie bevat cafeïne, dit is een stimulerend middel wat van invloed is op het centrale zenuwstelsel. Deze stof staat bekend om het vermogen om vermoeidheid tegen te gaan en het energieniveau te verhogen. Dit komt omdat cafeïne de receptoren van een neurotransmitter genaamd adenosine blokkeert, hierdoor voel je je minder moe. Van belang om te weten is dat het niet zo is dat je van veel meer koffie ook veel meer energie krijgt. Het zal dan ook echt altijd aankomen op het creëren van de juiste balans als je er alles uit wilt halen.

Je hebt minder kans op diabetes type 2

Nieuwe onderzoeken laten zien dat het regelmatig consumeren van koffie in verband kan worden gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Sterker nog, het blijkt dat elke kop koffie die mensen per dag drinken kan zorgen voor een ruim 6% lager risico op het krijgen van diabetes type 2. Dit komt mogelijk doordat koffie in staat is om de bètacellen in je alvleesklier op peil te houden. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de productie van insuline om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om dit echt vast te kunnen stellen is het wel een feit dat het er naar uitziet dat koffie je risico op deze aandoening kan verminderen.

Zitten er risico’s aan het drinken van koffie?

Door al die voordelen vraag je natuurlijk af of er dan ook nadelen zitten aan het drinken van koffie. Hoewel er maar weinig echt grote nadelen zitten aan koffie is het wel van belang om te weten dat de stof cafeïne, de stof in koffie die ervoor zorgt dat je wakker blijft, van nadelige invloed kan zijn als je hier erg veel van binnen krijgt. Mensen die dagelijks veel cafeïne binnenkrijgen kunnen dan ook last krijgen van een aantal verschillende klachten. We spreken van een grote inname al je dagelijks meer dan vier koppen koffie per dag drinkt. Mocht je teveel cafeïne binnenkrijgen dan is het mogelijk dat je na verloop van tijd last krijgt van de volgende klachten:

  • Hartkloppingen of een onregelmatige hartslag
  • Een nerveus of een angstig gevoel door de dag
  • Erg snel beginnen met zweten, ook zonder inspanning
  • Verwijde pupillen en last van erg rode ogen
  • Misselijkheid en overgeven bij grote inname
  • Moeite om te zien en last van dubbelzicht

Conclusie: geniet van je bakje koffie

Zoals je wel hebt gezien in dit artikel is het dus niet zo dat koffie ongezond is om te drinken. Tenzij je echt super veel koffie drinkt per dag is het dan ook goed mogelijk om oud te worden en toch van je drankje te genieten. Nu valt er natuurlijk nog veel meer te leren over de magische wereld van de koffie. Mocht je hier meer over te weten willen komen dan heb je geluk. Hier op de site vind je namelijk nog veel meer artikelen die je zeker even goed door zou moeten lezen. Door je eigen huiswerk te doen en je goed in te lezen is het ook voor jou mogelijk om zo gezond mogelijk door het leven te gaan, ook als je van een goede bak koffie houdt!