Bewegen Gezond gewicht Gezondheid

7 Gezondheid mythes die je tijd en energie verspillen

7 fitness mythes die direct kunt vergeten

Tegenwoordig vind je zoveel informatie over gezond leven op het internet dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. De één zegt dit, de ander zegt dat.

Onderstaand zie je 7 fitness tips die in ieder geval kunt negeren.

1 “………” is de beste tijd om te sporten
Deze heb je vast wel eens gehoord: “Je verbrandt meer calorieën als je ’s ochtends sport”, of “Je kunt het beste sporten in de middag/ voordat je gaat slapen”.  Maar er zijn niet voldoende studies die deze theorieën kunnen bewijzen. Het is zelfs zo dat wetenschappers zeggen dat de beste tijd om te sporten de tijd is die voor jou het meest comfortabel aanvoelt en wat je op de lange termijn het beste kunt volhouden.

Advies: Plan je workouts volgens een schema wat jou het beste uitkomt, zo is de kans stukken groter dat jij je er ook echt aan houdt.

2 Pijn is fijn
No pain no gain, zeggen ze wel eens. Maar dit advies zorgt alleen maar voor blessures en pijn waardoor sporten niet meer gaat en je eerder naar de fysio moet dan dat je resultaat ziet.

Advies: Het is prima om jezelf te pushen, maar blijf luisteren naar je lichaam. Leer het verschil kennen tussen een beetje spierpijn en blessures. En stop direct met trainen als je ongebruikelijke scherpe pijn voelt.

3 Train je buikspieren voor een platte buik
Buikspieroefeningen zijn enorm goed om je middel sterker te maken, maar ze zorgen er niet voor dat je buikvet verdwijnt. Je krijgt misschien wel een buikspieren als je ze traint, alleen zitten ze verborgen onder een laag vet.

Advies: Door gezond te eten en je hele lichaam te trainen doormiddel van cardio en krachttraining is de snelste manier om af te komen van je buikvet.

4 Krachttraining is beter dan cardio
Of hitt training is beter dan cardio of krachttraining is beter dan hitt training. Veel mensen denken tegenwoordig dat de ene training beter is dan de ander, maar dat is vaak niet waar. Weerstand is weerstand, of dit nou in de vorm van water, gewichten of je eigen lichaam is.

Advies: Alle trainingsmethodes zijn effectief als je ze volhoudt. Behalve wanneer je een atleet bent die gerichte oefeningen moet doen, kun je beter doen wat je leuk vindt. Mensen vallen elke dag af door verschillende soorten training, doe daarom gewoon wat je leuk vindt en lang vol kunt houden.

5 Krachttraining maakt vrouwen te gespierd
Dit is niet waar. Grote spiermassa’s hebben hoge niveaus van testosteron nodig en vrouwen hebben van nature weinig testosteron.

Advies: Krachttraining stimuleert spiervorming wat je metabolisme een boost geeft en vet verbrandt. Daarnaast zorgen sterke spieren ervoor dat je met andere sporten minder kans hebt op blessures.

6  Hoe vaker je sport, hoe beter
Het is inderdaad waar dat het goed is om vaak te sporten, maar de meeste mensen raken hierdoor overtrained.

Advies: Train met regelmatig maar luister naar je lichaam. Sport niet meer dan een uur per keer, 4 keer per week. Want het is zonde wanneer je juist vermoeid raakt door het sporten in plaats van dat je er energie van krijgt.

7 Eet geen koolhydraten
Veel diëten zeggen tegenwoordig dat je geen koolhydraten meer mag eten. En hoewel sommige koolhydraten inderdaad niet gezond zijn is het niet verstandig om koolhydraten helemaal uit je dieet te schrappen.

Advies: We hebben koolhydraten nodig om ons lichaam energie te geven. Maar probeer slechte koolhydraten te vermijden (witbrood, snoep, koek, etc.)

Luister naar je lichaam en misschien nog wel het belangrijkste: gebruik je gezonde verstand. Geen enkel lichaam is hetzelfde en vaak weet jezelf heel goed wat wel en niet werkt voor jouw lichaam.

www.mindbodygreen.com