Geluk

Meditatie tijdens het joggen oftewel mindfulness rennen

Hoe kom je nou uit je hardloop dip?

Meditatie is goed voor de geest, joggen is goed voor lichaam en geest. Kun je deze twee niet combineren? Jazeker, het is juist een uitstekende combinatie! Rennen is de laatste jaren al populairder geworden. Het is heerlijk om naar buiten te gaan terwijl je fit wordt en alle dagelijkse zorgen er even uit kunt zweten. Meditatie wordt ook steeds populairder. Maar soms is moeilijk om tijd vrij te maken voor meditatie, ook al hoeft het je niet meer dan 5 minuten per dag te kosten.

Gelukkig is het vrij simpel om lichaam en geest tegelijkertijd te trainen; meditatie tijdens het joggen. De term “mindfulness rennen” mag dan nieuw zijn, maar het bestaat al duizenden jaren. Van de Tibetaanse long-Gom-pa lopers, naar de “marathon monniken” van Japan, de Inca boodschappers van Machu Picchu, de mensheid heeft een lange geschiedenis van het lopen met meditatie.

Hoe pak je dit aan? Begin te wandelen en later rustig te rennen, synchroon met je ademhaling. Het maakt niet uit welk tempo je aanhoudt zorg gewoon dat de passen die je maakt en je ademhaling samenvallen. Bijvoorbeeld, inademen, stap, stap, stap, uitademen, stap, stap, stap.

Zorg dat je altijd inademt door je neus, vanuit je middenrif. Wanneer je rustig en diep inademt vertraagt het hart, terwijl het een kalmerende en genezende werking op het lichaam heeft.

Hoe te beginnen? Je begint met het kijken en luisteren naar je voetstappen, probeer met zo min mogelijk geluid van je schoenen op de grond te lopen. Dit betekent dat je minder stuitert, minder energie verspilt en je potentiële gewrichtsschade beperkt. Ten tweede, houd je armen vrij hoog en probeer ze zo min mogelijk heen en weer te zwaaien. Hoe hoger je je armen houdt hoe rustiger je op de grond landt, hoe minder je met je armen zwaait des te minder druk je op je knieën heupen en rug voelt. Ten derde,  verbeeld jezelf dat je met je hoofd aan een draadje aan de hemel zit. Waardoor je omhoog getrokken wordt en je dus langer moet maken, hoe langer je je maakt hoe lichter je loopt.

De 10 tellen oefening
Als je je concentreert op je lichaam en je ademhaling, is er weinig ruimte voor ongewenste gedachten. Je focust je voor 100%  op je taak. Dit brengt  niet alleen je geest tot rust maar zorgt ook voor een betere concentratie, bewustzijn en meer creativiteit gedurende de dag. Hoe begin je dan met de 10 tellen oefening?

  • Begin met 5 minuten wandelen of joggen.
  • Begin je ademhaling te tellen tot 10 en blijf dit herhalen
  • Als er een verdwaalde gedacht opkomt laat je die gaan en ga je weer verder met tellen.

Dus concentreer je op je ademhaling, laat je gedachten gaan en kijk naar je stappen. Dan kan ook jij genieten van mindulness rennen!