Gezondheid

Zo helpt je zorgverzekering bij een gezonde leefstijl

Zo helpt je zorgverzekering bij een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is natuurlijk altijd belangrijk. Maar nu met het coronavirus en alle beperkingen, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Heb je het voornemen om het nieuwe jaar fit te starten? Independer vertelt je hoe je zorgverzekering helpt bij een gezonde leefstijl. 

Geen stress
Zit je niet zo lekker in je vel? In deze tijd is het niet gek dat je je zorgen maakt. Het is belangrijk dat je hier mee aan de slag gaat. Wil je graag psychologische hulp? Maak dan een afspraak met de huisarts. Onder bepaalde voorwaarde wordt psychologische zorg vergoed door de basisverzekering. Alternatieve geneeswijzen kunnen ook je mentale gezondheid verbeteren. Bij stress kan je bijvoorbeeld baat hebben bij mindfulness en acupunctuur. De meeste alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed door de basisverzekering. Je kan wel een aanvullende verzekering afsluiten. 

Goed slapen 
Een nachtje slecht slapen is niet zo erg. Maar heb je vaker last van een slechte nachtrust? Dan is het tijd om wat te veranderen. Overleg bij slaapproblemen met de huisarts. Die kan je eventueel slaap- of kalmeringsmiddelen voorschrijven. Goed om te weten: die worden alleen vergoed als je ze door ziekte chronisch nodig hebt. Je kan ook een (online) slaapcursus volgen. Zo’n cursus moet je zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering neemt. Maar check goed of een aanvullende verzekering de moeite waard is. De kosten van de premie kunnen namelijk hoger zijn dan de kosten van de cursus. 

Gezond gewicht 
Wil je je fit en gezond voelen? Dan is een gezond gewicht belangrijk. Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Je basisverzekering vergoedt drie uur dieetadvies per jaar. Maar je moet dan wel eerst eigen risico betalen. Zoek je meer begeleiding en loop je ‘matig verhoogd gewicht-gerelateerd gezondheidsrisico’? Dan kan je, na verwijzing van je huisarts, starten met een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Zo’n leefstijlprogramma duurt twee jaar. Kom je niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit je basisverzekering? Dan bieden sommige verzekeraars wel een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. 

Sporten? Let op blessures 
De dagen zijn kort, donker en we zitten veel thuis. Dan is het verleidelijk om de ene (kerst)film na de andere te kijken. Toch geeft het veel energie om even naar buiten te gaan. Of je nu gaat wandelen in het bos of een rondje gaat hardlopen, wat beweging doet veel goeds. Je kan natuurlijk ook wat oefeningen doen op een matje in de woonkamer. Maar let op: loop niet te hard van stapel. Je wil natuurlijk een blessure voorkomen. Moet je toch naar de fysiotherapeut? De basisverzekering biedt helaas vaak geen fysiotherapie vergoeding. Je hebt dus een aanvullende zorgverzekering nodig om je behandeling vergoed te krijgen. 

Stoppen met roken 
Wil je begeleiding bij het stoppen met roken? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Start je vervolgens met een stoppen-met-roken programma? Dan krijg je daarbij ook de nicotinevervangende middelen en eventuele medicatie vergoed. De vergoeding geldt alleen voor bewezen methoden. 

Stap over en bespaar 
Ga jij volgend jaar aan de slag met je gezondheid? Dan is het slim om te checken of je huidige zorgverzekering nog bij je past. Misschien heb je een andere dekking nodig, of ben je bij een andere verzekeraar goedkoper uit. Je zorgverzekering vergelijken is dan een goed idee. Je kan nog tot het einde van het jaar overstappen.