Relaties Single

10 mythes over de ideale relatie

Beperk de stress van een scheiding

Iedereen heeft wel een bepaalt beeld bij de ideale relatie. Vaak heeft dit te maken met je opvoeding en de relaties om je heen. Maar sommige van deze beelden van de ideale relatie zijn misschien gebaseerd op stereotypes die soms helemaal niet zo goed zijn voor een relatie.

Wanneer we inzien dat deze mythes over de ideale relatie, de relatie soms meer goed dan slecht doen kunnen we dit beeld loslaten. Wanneer we dit beeld loslaten hoeven we onze eigen relatie hier niet meer mee te vergelijken en kunnen we het ‘perfecte’ plaatje loslaten. En genieten van onze eigen relatie.

Onderstaand zie je 10 mythes over de zogenaamde ‘ideale’ relatie:

Ruzies zijn ongezond
Eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Wanneer er in een relatie nooit meningsverschillen of ruzies zijn dan is dit een teken dat problemen onder het tapijt worden geschoven in plaats van dat ze aangepakt worden. Wanneer je conflicten toestaat kunnen beide partners hun issues erkennen en er samen aan werken. Conflicten zijn nu eenmaal bijna onvermijdelijk in relaties of dit nou een romantische relatie is of niet. Wanneer dingen worden uitgesproken wordt de relatie sterker en krijgt deze meer verdieping.

Je moet in een relatie over de meeste dingen dezelfde mening hebben
Je hoeft het niet altijd met je partner eens te zijn om een goede gezonde relatie te hebben. Twee mensen kunnen verschillende meningen hebben maar toch een gezonde relatie hebben. Het gaat erom of je elkaars verschillen accepteert en respecteert.

In een gelukkige relatie moet je gedeelde interesses hebben
Hoewel het makkelijker is als je wat gedeelde interesses met je partner hebt, is toch handiger als je samen een avondje uit plant, is het absoluut geen deal breaker. Wat belangrijk is dat er dynamiek tussen jou en je partner is en dat jullie je door elkaar gesteund en geliefd voelen.

Er is één bepaald criterium waar alle gezonde relaties aan moeten voldoen
Het idee dat er één bepaalt criterium voor de gezonde relatie is, is de grootste mythe. Want er bestaat geen ideale relatie die voor iedereen perfect is. Iedereen is verschillend, zit anders in elkaar dus zijn onze relaties ook verschillend. Iedereen heeft zijn eigen angsten, verlangens, bagage etc. Daarom moeten we doen wat voor ons en onze relatie goed voelt.

Zo lang ik maar niet doe wat mijn ouders deden komt het wel goed
Wanneer we heel hard ons best doen om maar niet op onze ouders te lijken dan veroorzaken we andere problemen. Dus moeten we ons op onszelf focussen, zorgen dat we zelf gezonde volwassenen zijn in plaats van simpelweg te vermijden wat onze ouders ‘fout’ deden.

Romantiek zal er altijd zijn
Romantiek duurt een paar jaar, maar daarna wordt het al minder met de romantiek. Het is niet zo dat het er gewoon maar is, accepteer dit.

Ik heb de juiste persoon gevonden, dus wij hoeven niet zo hard aan onze relatie te werken
Iedereen zit anders in elkaar. Dus wanneer je twee mensen bij elkaar zet wordt alles meer/heftiger. Soms lijkt het erop dat relaties gemaakt zijn om ons als persoon te laten groeien. De uitdagingen die we tegenkomen tijdens onze relatie maakt ons dat we naar onszelf moeten kijken en als persoon zullen groeien.

Mijn partner moet veranderen wil deze relatie werken
We hebben geen controle over iemand anders, we kunnen niet iemand veranderen. Dat is de realiteit.

In een goede relatie weet mijn partner precies wat ik nodig heb
Het is niemands verantwoordelijk om voor jou en behoeften te zorgen. Alleen jij bent verantwoordelijk voor jezelf, zoals je partner ook verantwoordelijk is voor zichzelf. Natuurlijk kun jij je partner wel liefde en verzorging geven.

Liefde is alles wat we nodig hebben om een relatie te laten slagen
In relaties moeten er een hoop dingen gebeuren: je moet ergens samenwonen, je hebt gemeenschappelijke financiën, samen beslissen of je kinderen wilt en hoe ze opgevoed moeten worden. En natuurlijk is liefde de motor achter al deze beslissingen maar je kunt niet zomaar zeggen: ‘we hebben alleen maar liefde nodig en dan komt alles goed’. Onderwerpen moeten besproken worden en er dienen afspraken te worden gemaakt.

MindBodyGreen