Geluk

Goede vrienden zijn goed voor je gezondheid en helpen je tot rust te komen

Een goede vriendschap zorgt voor rust
Avatar foto
Geschreven door Nanda Noorlander

Een vriendschap die niet lekker verloopt zorgt voor onrust, terwijl goede vriendschappen je juist helpen om tot rust te komen. Zoek dus naar oplossingen als er wrijving ontstaat in vriendschappen, ze zijn belangrijker dan je denkt. Er kan een ruzie ontstaan, je kunt ieder andere interesses krijgen of een vriendschap kan verwateren omdat je ieder druk bent met je eigen leven op de rit te houden.

Hoe slechter de kwaliteit van je vriendschappen, hoe hoger je stressniveau. Psychologe Ellen Peters  heeft ruim tien jaar onderzoek gedaan aan de Radboud Universiteit Nijmegen naar dit onderwerp. Daaruit is geconcludeerd dat er een verband is tussen het stresshormoon contisol en de kwaliteit van je vriendschappen. Peters onderzocht bij kinderen het speeksel op de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. De uitslag: Hoe slechter de kwaliteit van hun vriendschappen, hoe hoger het cortisolpercentage. De hoogste percentages cortisol werd aangetroffen bij de kinderen die werden buitengesloten. Deze kinderen lopen op den duur een vergroot risico op veel verschillende gezondheidsklachten.

Als je ruzie hebt met een vriend of vriendin, het moeizaam loopt of de vriendschap eindigt geeft dat stress. Terwijl juist uit onderzoek blijkt hoe belangrijk het voor je is om vriendschappen te hebben. Als een vriendschap moeizaam verloopt maak je je zorgen en ga je misschien piekeren of het allemaal weer goed komt. Het kan ook zijn dat je beide je handen vol hebt aan je eigen leven waardoor jullie vriendschap weinig ruimte krijgt.

Welke vriendschappen zou je willen verbeteren of wil je weer oppakken? Maak een overzicht van je vriendschappen. En daarmee bedoel ik echt vrienden, mensen die je echt kent, niet mensen die je alleen vaag via sociale media kent. Schrijf er ook bij hoe vaak je contact met ze hebt en of dat is wat je wilt of dat je het anders zou willen.

Goede vrienden verlagen je bloeddruk. In Australië is uit onderzoek gebleken dat als je een grote of hechte vriendengroep hebt, dit bijdraagt tot een lang en gezond leven. Gek genoeg bleken vriendschappen meer bij te dragen aan levensverlengingen dan relaties met gezinsleden. Als je tijd doorbrengt in gezelschap van vrienden verlaagt je bloeddruk, het aantal stresshormonen neemt af en je emotioneel welbevinden verbeterd. De mensen met het grootste vriendennetwerk bleken bij het onderzoek het langst en gezondst in te blijven leven.

6 tips om jouw vriendschappen te verstevigen

  1. Maak een lijst. Maak een lijst met je vriendschappen;
  2. Geef frequentie aan. En vraag je per vriendschap af of je meer of minder contact zou willen of dat het helemaal goed is voor jou;
  3. Praat uit. Neem het initiatief om eventuele ruzie uit te praten, en zet je trots opzij;
  4. Wat vindt de ander? Vraag hoe de ander in de vriendschap staat als je meer duidelijkheid wilt;
  5. Waardeer! Laat blijken dat je de ander waardeert;
  6. Zoek op. Heb je mensen uit het oog verloren? Zoek ze op!

Een klant van mij had een vriendin die ze het afgelopen jaar nauwelijks had gezien en gesproken. Ze was daar steeds over aan het piekeren. Ze vond het jammer dat het contact er niet was, en ging twijfelen aan zichzelf. Ze vroeg zich af waarom ze zo weinig contact hadden en vond het vervelend dat zij telkens degene was die ‘moest‘ bellen. Ik moedigde haar aan om die vriendin te bellen om duidelijkheid te krijgen, maar daar zag ze tegen op. Aan de andere kant bleef het aan haar knagen. Ze was bang dat de vriendin boos zou worden als ze haar zou vertellen dat ze het jammer vond dat ze elkaar zo weinig zagen. Door samen met de klant het gesprek voor te bereiden, kon ze de stap nemen om haar te bellen. Haar vriendin werd niet boos en ze kreeg duidelijk dat de vriendin overwerkt was, en dat ze ondanks dat voor haar zieke moeder moest zorgen. Haar twijfels waren dus niet nodig geweest en ze had nu ook duidelijk wat ze van haar vriendin kon verwachten. Na het gesprek voelde ze zich opgelucht. Het gesprek had haar naast duidelijkheid ook rust gebracht.

Stop met piekeren over een vriendschap, neem het initiatief en maak een afspraak.  Onopgeloste ruzie of onduidelijkheid geven onnodige stress. Zet je trots aan de kant en bespreek hoe jij je voelt en waar je mee zit. Zo krijg je duidelijkheid, weet je waar je aan toe bent en dat geeft rust. Je weet nu dat het naast rust ook je gezondheid ten goede komt!

N-balans.nl

Door: Nanda Noorlander van N-balans. Bron:  Radboud Universiteit Nijmegen en Journal of Epidemiology and Community Health 2005. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out aan meer rust en meer energie zodat ze weer kunnen genieten.)

Over de schrijver

Avatar foto

Nanda Noorlander

Ik begeleid mensen met een burn-out om weer te leven in plaats van te overleven. Door mijn N-Balans Methode ervaren ze snel en definitief meer rust en energie, waardoor ze zich beter voelen dan ooit. Ik heb toen ik begin twintig was een burn-out gehad en mijn herstel duurde lang. Ik heb de 30 jaar daarna me verdiept in deze materie om te zorgen dat ik mensen vlot en definitief uit hun burn-out kan helpen (door de kern aan te pakken), en heb daar ook veel klanten mee kunnen helpen. En zelf nooit meer een burn-out gehad.