Relaties

Een goede relatie? Wetenschappers zeggen dat gelukkige koppels deze eigenschappen hebben

Gelukkige stellen hebben volgens de wetenschap deze eigenschappen

Relaties zijn uitdagend, belonend, verwarren en geweldig. Moet je het in het begin rustig aan doen of kun je er direct vol voor gaan? Kunnen dingen altijd stomend en passievol blijven in de slaapkamer, zelfs na jaren? Wat gebeurt er als de één de kerstbonus wil investeren en de ander er een vakantie van wil doen?

De antwoorden zijn niet altijd duidelijk, maar als op tevredenheid van je relatie aankomt dan heeft de wetenschap wel interessante antwoorden voor je.. Volgens de wetenschap zijn de gelukkigste stellen, de stellen die:

1 Geen ruzie via what’s app of mail maken
Wat logisch lijkt wordt nu ondersteund door onderzoek: stellen die regelmatig ruzie maken via berichtjes, hun excuses aanbieden via berichtjes en die de neiging hebben om beslissingen te nemen via berichtjes zijn minder gelukkig in hun relatie.

2 Vrienden hebben met lange relaties
Als je het gemiddelde bent van de 5 mensen met wie je het meeste tijd spendeert dan heb je dus, net zoals zij, waarschijnlijk ook een lange relatie. Volgens onderzoek ben je 75% meer geneigd om ook een einde aan je relatie te maken als een vriend die ook heeft gedaan. Als dit een vriend van een vriend is, is dit percentage 33%.

-> 9 manieren om gelukkiger in je relatie te zijn

3 Maak vooral in het begin veel ruzie en daarna bijna niet meer
Volgens psycholoog Herb Goldberg is ons model voor relaties achterwaards – we verwachten dat dingen in het begin soepel gaan en dat de problemen later komen. Terwijl dokter Goldberg juist zegt stellen het in het begin wat lastiger zouden moeten hebben, omdat dit het moment is dat ze aan hun verschillen werken en moeten zoeken naar oplossingen, zodat ze later in de relatie hier de vruchten van kunnen plukken.

Onderzoek ondersteunt deze theorie; stellen die in het begin in staat waren om open ruzie met elkaar te maken, waren op de lange termijn gelukkiger. De eerlijke en ongemakkelijke gesprekken in het begin zijn dus op de lange termijn beter voor de relatie.

4 Stellen die zelf het jongste en het oudste kind zijn
Er is enorm veel onderzoek gedaan naar de invloed van of je het oudste, middelste of jongste kind bent op relaties en carrière. Één van de beste combi’s voor stellen? Iemand die het oudste kind is samen met iemand die thuis de jongste was. De theorie hierachter is dat de oudste gewend is om te zorgen en dat de jongste graag verzorgd wordt.

5 Weten wie wat doet, wat betreft het huishouden
Onderzoeken tonen aan dat de stellen die het eens zijn over de verdeling van huishoudelijke klusjes gelukkiger zijn. Stellen die het werk duidelijk hebben verdeeld zijn zelfs significant gelukkiger. Met andere woorden: als je weet wat er van je wordt verwacht dan zijn jij en je partner gelukkiger.

6 Stellen waarvan de vrouw knapper is dan de man
Onderzoek toont aan dat wanneer de mannelijke partner zijn vrouw als aantrekkelijker dan hemzelf ziet, niet alleen hij, maar ook zijn vrouw gelukkiger in deze relatie is. Andersom geldt dit niet, dus als de man zichzelf als aantrekkelijker ziet dan waren ze minder gelukkig in de relatie.

7 Beste vrienden zijn
Stellen die hun partner als hun beste vriend zien zijn volgens onderzoek twee keer zo gelukkig in hun relatie als stellen bij wie dit niet het geval is.

8 Op dezelfde manier hun geld uitgeven
De twee grootste dingen waar in een relatie ruzie over wordt gemaakt zijn seks en geld. De gelukkigste stellen spenderen hun geld op dezelfde manier: of dit nu veel uitgeven of juist sparen is.

9 Hebben minimaal 1 keer per week seks
Uit een onderzoek uit 2004 blijkt dat van 1 keer per maand naar 1 keer per week seks hebben je geluksgevoel verhoogt alsof je € 50.000,- extra per jaar zou verdienen.

10 Vier elkaars successen
Als stellen successen van hun partner vieren alsof het hun eigen succes is dan zijn ze gelukkiger in hun relatie. Onderzoek ondersteunt deze stelling en je kunt zelf ook nagaan dat het enorm leuk is als jouw partner ook staat te springen van vreugde als jij aangenomen bent voor je droombaan.

inc.com