Geluk

De 8 ‘harde’ lessen waar je achteraf veel van kunt leren

8 harde levenslessen waar je veel van leert

We gaan allemaal wel eens onderuit en als iets mislukt of misgaat dan kan dit zo’n rot gevoel geven! Maar het gaat erom hoe je reageert nadat je onderuit bent gegaan. Als je de juiste houding aanneemt is mislukking de beste leraar die je kunt hebben. Want je kunt fouten ook zien als kansen om te leren. Het zijn vaak harde lessen, maar deze lessen zorgen uiteindelijk wel groei. Onderstaand vind je 8 harde lessen waar je veel van kunt leren:

1 De eerste stap is het allermoeilijkste
Als je iets wilt bereiken dan is de eerste stap het engste, het grootste en het uitdagendste.. Maar wanneer je de eerste stap zet dan worden die angsten vervangen door actie. De mensen die die stap wel zetten zijn niet moediger dan anderen, nee zij hebben in het verleden geleerd dat de eerste stap het lastigste is en dat uitstel nergens toe leidt.

2 Goede dingen hebben tijd nodig
Geduld is echt een schone zaak. Dingen gebeuren niet van de ene op de andere dag. De meeste mensen zijn niet zomaar gelukkig, vaak is daar een pad van zelfkennis en persoonlijke groei aan vooraf gegaan. Mensen zijn niet zomaar succesvol, vaak zijn daar talloze uren aan vooraf gegaan. Onthoud dat je de tijd mag nemen en houd vol.

3 Altijd bezig zijn is niet hetzelfde als productief zijn
Kijk eens naar de mensen om je heen, iedereen rent van hot naar her. Ze zijn allemaal zo druk, gaan van de ene naar de andere meeting en worstelen zich door hun mails. Maar hoe veel van hen zijn echt productief? Succes komt niet door ‘druk’ te zijn, het komt door focus. Succes komt door ervoor te zorgen dat je jouw tijd efficiënt en productief gebruikt. Je krijgt net zoveel uur in een dag als iedereen, gebruik jouw uren wijs.

4 Je hebt altijd minder controle dan je zou willen
Er zijn te veel onzekere factoren in het leven om alles te kunnen controleren. Maar je hebt wel controle over hoe jij reageert op de dingen die buiten je controle liggen. Jouw reactie is wat een mislukking ombuigt naar een leermoment. Je kunt niet elk gevecht winnen, maar met de juiste houding kun je wel de oorlog winnen.

5 Je bent zo goed als de mensen met wie je omgaat
Omgeef jezelf met mensen die je inspireren, ondersteunen en energie geven. Laat de mensen die je naar beneden halen en die je energie kosten los. Iedereen die jou een rot gevoel geeft, die je onzeker maakt is een verspilling van je tijd. Daar is het leven te kort voor.

6 Je eigenwaarde moet van binnen komen
Als je eigenwaarde komt door het jezelf vergelijken met anderen dan heb jij niet langer je eigen lot in handen. Als jij je goed voelt over iets wat je hebt gedaan mag je de meningen van anderen dit gevoel niet laten verpesten. Voel je goed vanuit jezelf, niet omdat je een mooiere auto hebt gekocht dan de buurman, want als die dan weer een grotere koopt ben je weer ongelukkig. Laat jouw geluk en eigenwaarde vanuit jezelf komen, zonder te kijken naar anderen.

7 Perfectie bestaat niet
Zorg niet dat perfectie je doel is. Het bestaat namelijk niet. Wij mensen maken fouten en als perfectie ons doel is dan geeft falen zo’n rot gevoel dat we willen opgeven. Als perfectie je doel is dan blijf je maar hangen in het feit dat dingen niet perfect zijn gegaan en wat je anders had moeten doen. Terwijl je ook opgetogen kunt zijn over dingen die je wel hebt bereikt en de dingen die je nog gaat bereiken in de toekomst!

8 Angst is de grootste bron van spijt
Je zult aan het einde meer spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan dan van de dingen die je wel hebt gedaan. Wees niet bang om fouten te maken, om risico’s te nemen. Wat is het ergste wat je kan gebeuren?