Gezondheid

Het beste bed voor een gezonde nachtrust

Goed slapen is minstens zo belangrijk als goed en voldoende eten en drinken. Als we niet slapen raken we prikkelbaar, kunnen we ons niet concentreren en voelen we ons slap. Een fijn bed is cruciaal voor een gezonde nachtrust. Kies daarom voor het beste matras 2024. In dit artikel vertellen we je hoe je zorg draagt voor je eigen nachtrust door het perfecte bed samen te stellen.

Het ideale matras

Ben je op zoek naar een nieuw matras? Bijvoorbeeld een matras 140×200? Het is belangrijk om de zoektocht naar een nieuw matras ontzettend serieus te nemen. Allereerst moet jouw matras uitnodigen tot een gezonde slaaphouding. Test je matras dus goed. Je heupen en schouders moeten lekker kunnen wegzakken in het matras, maar je ruggengraat moet niet gekromd zijn. Zwaardere mensen hebben dus baat bij een harder matras en lichtere mensen bij een zachter matras. Kies voor een matras met een tijk en een vulling van natuurlijk materiaal, om overmatig zweten in de nacht te voorkomen.

Het ideale hoofdkussen

Slapen op een goed hoofdkussen is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van je nachtrust, maar voorkomt ook vervelende klachten aan rug en nek op latere leeftijd. Je hoofd moet goed in het kussen weg kunnen zakken, maar niet te diep. Het hangt daarom afvan je slaaphouding hoe dik en stevig jouw kussen moet zijn. Mensen die slapen op hun buik doen hun nek al best wat aan. Zij kunnen dus het beste kiezen voor een zacht en niet al te dik kussen, terwijl rugslapers juist het beste kunnen kiezen voor een watharder en dikker kussen. Als jij voornamelijk op je zij slaapt of gedurende de nacht veel van slaaphouding verandert, kun je wat dat betreft het beste een beetje in een middenklassen gaan zitten.

Het ideale dekbed

Je slaapt het best onder het ideale dekbed. De meeste mensen kunnen het hele jaar prima toe met een dekbed van warmteklasse twee of drie. Kies bij voorkeur voor een dekbed gevuld met diervriendelijk dons, omdat dit ontzettend goed isoleert en tegelijkertijd niet al te zwaar voelt en bovendien goed ademt. Het is een pré als ook de tijk van het dekbed gemaakt is van een natuurlijk materiaal zoals katoen. Ook is het handig als je de tijk kunt losritsen en apart kunt wassen. Vierseizoenen dekbedden zijn ook ontzettend handig. Dan kun je met één aankoop het hele jaar toe.