Geluk

Voel jij je ook zo verantwoordelijk voor anderen?

Hoe houd jij je goede voornemens wel vol

Voel jij je ook altijd overal verantwoordelijk voor? Het gevoel dat jij verantwoordelijk bent voor het geluk van een ander.
Je probeert keihard je best te doen op je werk want ja, jij hebt nou eenmaal een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Maar niet alleen op je werk, ook dat etentje waar de gesprekken even niet zo soepel verlopen, dan voel jij je verantwoordelijk voor de gespreksstof? Want stel je voor dat iemand zich even verveelt. Of wanneer je een feestje geeft waar sommige mensen soms even alleen staan, voel je dan ook de druk om het iedereen naar de zin te maken? Want stel je voor dat iemand wat negatiefs over jouw feestje denkt of niet enorm naar de zin heeft. Vermoeiend he?

Want natuurlijk is het goed dat je een gezond verantwoordelijkheidsgevoel hebt maar tot hoever reikt ‘gezond’. Ga je te ver als je het altijd iedereen maar probeert naar de zin te maken? Soms het is het lastig om de balans te vinden.

Want jij bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van andere mensen. Jij kunt niet in je eentje de hele wereld redden. Natuurlijk kun je proberen om het anderen naar de zin te maken, maar niet ten koste van jezelf. Wanneer jij jezelf tot het uiterste strekt om iedereen maar te kunnen plezieren dan ben jij de persoon die het minst plezier heeft. Want het gevoel hebben dat wanneer jij je verantwoordelijkheid niet neemt alles in elkaar stort, dat is nogal een last om mee te dragen. Want dat betekent dat jij altijd op je tenen moet lopen, dat houdt niemand vol. Want als jij iedereen steunt, hoe kun jij jezelf dan nog steunen.

De grootste verantwoordelijkheid die je in je leven hebt is zorgen dat jij voor jezelf zorgt. Wanneer jij voor jezelf zorgt dan straal je dit uit. Op deze manier kun jij mensen inspireren en helpen zonder die enorme last op je schouder, dat enorme verantwoordelijkheidsgevoel.

Onthoud dat het enige waar we controle over hebben in ons leven de manier is waarop wij met dingen om gaan. We hebben de keuze om te bepalen hoe belangrijk we bepaalde dingen vinden.

Wanneer jij je verantwoordelijk voelt voor anderen onthoud dan 2 dingen:

1 We hebben geen controle over de gevoelens van de ander.

2 We hebben niet in de hand hoe iemand reageert op bepaalde situaties.

Uiteraard betekent het niet dat jij je helemaal geen zorgen meer hoeft te maken over anderen. Dat we geen rekening meer hoeven te houden met de gevoelens van anderen, juist wel want als we niet meer om elkaar denken is het einde zoek. Maar rekening houden met iemand zijn gevoel – of verantwoordelijk zijn voor iemand anders zijn gevoel is een groot verschil.

1 Reactie

Laat een reactie achter