Geluk

Zo voorkom je, volgens onderzoeken, dat jij je eenzaam voelt

Manieren om je volgens onderzoek minder eenzaam te voelen

Eenzaamheid is een lastig onderwerp. Vaak zit er een gevoel van schaamte aan verbonden, want op eenzaam zijn rust toch nog steeds een taboe. Terwijl veel mensen, jong en oud, eenzaam zijn, vooral met de komst van social media kunnen we ons eenzamer dan ooit voelen. Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar eenzaamheid en voel jij je door deze wetenschappelijk ondersteunde tips misschien wat minder eenzaam.

1 Onthoud dat je niet de enige bent
Veel mensen voelen zich eenzaam, dus weet dat jij niet de enige bent. We hebben allemaal andere redenen voor ons gevoel van eenzaamheid, maar hoe je het ook went of keert, de meeste van ons kennen dit gevoel.

2 Geef jezelf niet de schuld
Het is bekend dat mensen vaak zichzelf de schuld geven van hun eenzaamheid, maar het is belangrijk om te onthouden dat eenzaamheid door veel factoren komt. Onze huidige maatschappij, social media, de vluchtigheid van de banen die we hebben, scheidingen, alleen wonen en de snelheid waarmee ons leven zich tegenwoordig voltrekt zijn hier voorbeelden van. Door deze factoren te erkennen als oorzaken van eenzaamheid maak je het voor jezelf minder zwaar.

3 Sluit je aan bij een hardloopclubje
Als je gezondheid het toelaat dan bieden hardloopclubjes een bijzondere gemeenschap. Aangezien hardlopen ervoor zorgt dat je lichaam en geest in balans komen en jij jezelf in een groep moet pushen om verder te komen, zorgt een hardloopclubje sneller voor een band tussen de leden onderling. Google eens voor een hardloopclubje bij jou in de buurt.

4 Doe vrijwilligerswerk
Vrijwilligers werk is niet alleen goed tegen eenzaamheid en een fijne manier om andere mensen te ontmoeten, het is ook een manier om je nodig te voelen. Anderen helpen die onze hulp nodig hebben vermindert het gevoel van isolatie. Kijk eens bij jou in de buurt wat je zou kunnen betekenen voor anderen. Loop eens binnen bij het jongerencentrum, buurthuis of bejaardenhuis in jouw buurt.

5 Gebruik social media verstandig
In plaats van ons te verbinden is bekend geworden dat social media de gevoelens van isolatie juist verstrekt. Het is niet zo dat sociale netwerken op zichzelf slecht zijn, het is de manier waarop we ze gebruiken. Een onderzoekt legt uit dat doelloos door je tijdslijn heen scrollen ons eenzamer maakt dan actief deelnemen aan social media.

6 Vind een hobby
Gedeelde interesse zijn een goede basis voor connectie. Je kunt natuurlijk niet van te voren weten of je mede pottenbakkers, naaisters, breisters, schilderaars of noem maar wat op ook je nieuwe beste vrienden worden. Maar iets doen met mensen die dezelfde interesses hebben is een mooi startpunt.

7 Ga reizen
De gedachte aan alleen reizen kan voor mensen behoorlijk beangstigend en niet aantrekkelijk zijn. Maar alleen reizen in een onbekend land is een groot avontuur. Vooral als je verblijft in hostels zul je veel mensen tegenkomen die ook alleen reizen en die ook opzoek zijn naar gezelschap. Vind je dat iets te eng dan kun je op single reis gaan. Dan ben je alleen, maar toch samen en kun je heerlijk genieten van een vakantie zoals jij dat wilt.

8 Ruim je huis op
Ken jij dat heerlijke rustige gevoel wanneer alles in orde is? Dat komt niet alleen omdat je eindelijk je kledingkast op kleur hebt hangen.. want het doen van organisatorische taken triggert een onderdeel van je brein wat je uit je gepieker haalt. Zitten en nadenken over je eenzaamheid maakt dingen erger, dus ga ervoor en maak van je huis een heerlijke plek waar je echt thuis bent.

9 Wees je eigen beste vriend
Je eigen beste vriend worden kan heel behulpzaam zijn in tijden van eenzaamheid. Door te leren hoe jij je eigen vriend wordt ben je minder afhankelijk van anderen voor geruststelling. Wees je bewust van jouw verlangens en behoeftes en doe de dingen die je ook zou doen als je ze wel met iemand samen zou doen. In het begin is het even vreemd, maar dit went vanzelf en uiteindelijk zul je er echt van genieten.

10 Weet dat de oplossing niet in romantiek zit
Als jij je zo eenzaam voelt dan is het makkelijk om te denken dat jij je niet zo eenzaam zou voelen als je een relatie zou hebben. Maar liefde is niet altijd de oplossing tegen eenzaamheid. Probeer zelf je eenzaamheid te doorbreken en niet afhankelijk te worden van iemand anders.

11 Stop met liegen tegen jezelf
Wanneer je eenaam bent is het makkelijk om je te focussen op je verdriet of om je brein te vullen met harde leugens. Maar het is tijd om lief voor jezelf te zijn. Jij bent heel erg waardevol, je bent het waard om heel veel van te houden. Eenzaamheid kan zwaar genoeg zijn, dus die harde zelfkritiek die nergens op slaat kun je achterwege laten!

12 Probeer jezelf niet van anderen af te sluiten
Het komt vaker voor dat de brein van iemand die eenzaam is in de beschermingsmodus schiet. Anderen vermijden voelt veiliger dan deelnemen in sociale dingen. Maar het is belangrijk om je bewust te zijn van deze angsten voor sociale afwijzing, uitsluiting of pesterijen. Vraag jezelf af of deze gedachtes rationeel zijn voordat je besluit om je terug te trekken.

13 Houd vol
De zoektocht naar verbinding is niet makkelijk. We lopen tegen afwijzing, ongemak en gênante situaties aan, maar dit hoort erbij! Als we volhouden en blijven zoeken naar de connectie met anderen dan zul je zien dat je uiteindelijk wordt beloond.

rd.com