Geluk

De 9 essentiële ingrediënten voor geluk

De 9 essentiële ingrediënten voor geluk

Het is niet altijd makkelijk om je gelukkig te voelen, maar er zijn een aantal belangrijke ingrediënten die het verschil maken tussen ‘wel oké’ en geweldig:

1 Het vermogen om te accepteren dat je niet altijd gelukkig kunt zijn. Gelukkige mensen zijn niet de mensen die altijd het geluk aan hun zijde hebben. Het zijn de mensen die weten dat alles tijdelijk is, die weten dat de mindere momenten niet voor altijd duren en die dankbaar zijn voor de mooie momenten. 

2 Kwetsbaarheid. Weten dat we maar mens zijn en daarom dus fouten maken, toegeven dat we er soms naast zitten of om hulp moeten vragen. Weten dat we maar mensen zijn helpt ons ook om onszelf te veranderen. Mensen schamen zich vaak voor hun angst en zwakheden, waardoor ze fouten niet durven toegeven en ze denken dat ze altijd de controle moeten hebben. Maar wanneer je de controle loslaat kun je groeien.

3 Een paar goede vrienden op verschillende momenten in je leven. Naast dat het over het algemeen vaak niet te doen is om veel vriendschappen te onderhouden, is het enorm belangrijk om een aantal vriendschappen te hebben met mensen waarbij je volledig jezelf kunt zijn. Dit zijn de mensen waar je je goed bij voelt en die jou het beste gunnen.

4 Genoeg geld om de rekeningen van te betalen, een beetje om te sparen, een beetje om uit te geven en dankbaarheid voor de dingen die we kunnen kopen. Geld zorgt ervoor dat je de boeken kunt kopen die je graag leest, dat je naar je favoriete yogaklas kunt gaan, dat je gezond kunt eten. Het zorgt ervoor dat je een dak boven je hoofd hebt en kleding om te dragen. Het is niet onbelangrijk, maar het is niet het belangrijkste op aarde. 

5. Een gezondheidsroutine voor lichaam en geest. Je hebt een lichaam en geest en jij bent de persoon die ervoor moet zorgen dat deze zo goed mogelijk kunnen functioneren. Het gaat niet om het slankste lichaam of de snelste tijd tijdens hardloopwedstrijd. Het gaat om voldoende water drinken, gezond eten en af en toe genieten van dingen die minder gezond zijn. Het gaat om voldoende beweging en af en toe een flinke wandeling met iemand die je lief hebt. Het is het vermogen om te luisteren naar je lichaam en geest.

6 Het vermogen om je telefoon weg te kunnen leggen, je computer uit te kunnen zetten en te leven.  

7 Een routine waarbij je stoom kunt afblazen en je zelf kunt opladen. Het maakt niet uit wat voor jou werkt: mediatie, lezen, sporten. Je weet wat je moet doen om jezelf mentaal gezond te houden.

8 Obstakels en tegenslagen gehad hebben in het leven. Vaak zijn de meest liefdevolle, zorgzame en minst veroordelende mensen, de mensen die zelf iets hebben meegemaakt. Gelukkige mensen weten wat het is om tegenslag te hebben en hoe belangrijk het is om iedereen in zijn of haar waarde te laten.

9 Dankbaarheid en het vermogen om te genieten van de kleine dingen in het leven. Het dagelijkse leven, samen aan tafel eten en praten over alles of juist niets. Het warme lichaam van je partner naast je in bed. De eerste warme zonnestralen en de fluitende vogels. Gelukkige mensen koesteren de alledaagste, maar juist zo bijzondere dingen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?