Gezondheid

De voordelen van een massage

Kun je je laatste massage nog herinneren? Waarschijnlijk niet! Wij zijn constant bezig met sporten, gezond eten, mediteren en andere activiteiten. Opvallend genoeg lijkt massage vaak te worden vergeten en wordt het eerder beschouwd als een luxe. Wat veel mensen echter niet weten, is dat massage eigenlijk enorm gunstig is voor je gezondheid en eigenlijk een belangrijke plaats verdient in dat lijstje. Lijkt het jou interessant om hier meer over te leren, of om dit misschien in de praktijk te brengen? Kies dan eens voor een massage workshop. En lees hier waarom!

Een goede bloedcirculatie

Je hebt een goede doorbloeding nodig om voedingsstoffen naar cellen te vervoeren en afvalstoffen uit ons lichaam af te voeren. In de spieren speelt een optimale bloedstroom ook een belangrijke rol. Tijdens beweging wordt melkzuur geproduceerd als bijproduct, dat normaal gesproken efficiënt wordt afgevoerd door de bloedvaten. Soms ontstaan er echter knopen, bekend als triggerpoints, waar spiervezels aan elkaar blijven plakken en niet soepel kunnen bewegen. Deze knopen hopen melkzuur op, wat leidt tot een dof, zwaar en vermoeid gevoel in de spier. Bovendien veroorzaken de knopen spanning en verkorting in de spier, wat ongemak kan veroorzaken. Een massage kan deze knopen verwijderen, waardoor het melkzuur effectief wordt afgevoerd. Het verwijderen van knopen kan verbazingwekkende resultaten opleveren, zoals een gevoel van bevrijding in de nek en schouders, en een golf van energie en ontspanning.

Een betere weerstand

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van massages op de gezondheid, en studies hebben aangetoond dat massages de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed verhogen. Deze cellen bestrijden infecties en virussen. Daarnaast kan een massage het stresshormoon cortisol verminderen, wat gunstig is voor de weerstand. Door de diepe ontspanning die een massage biedt, wordt het zenuwstelsel in een herstellende modus gebracht.

Meer rust 

Een massage stimuleert de productie van feelgood hormonen, zoals serotonine en oxytocine, wat leidt tot gevoelens van kalmte, ontspanning en een positieve gemoedstoestand. Een massage kan met name overmatig piekeren, zoals werkgerelateerde zorgen, problemen in relaties of negatieve gedachten over jezelf verminderen. Met een massage kun je beter in contact komen met je lichaam, waardoor gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Soms is het loslaten van een probleem effectiever dan er voortdurend mee bezig zijn, aangezien de hersenen op de achtergrond blijven zoeken naar een oplossing. Veel kunstenaars en schrijvers krijgen hun beste ideeën tijdens alledaagse activiteiten zoals douchen of even op het toilet zitten. Dus waarom zou je niet vaker een massage boeken? Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. Het is essentieel om te ontspannen voor je gezondheid!