Ontspanning

De 8 beste hobby’s om te ont-stressen en te ontspannen.

De 8 beste hobby’s om te ontprikkelen en te ontspannen.

Met onze drukke agenda’s en alls wat we moeten is het belangrijk om tijd vrij te maken om iets te doen wat je leuk vindt en waarbij je tot rust komt. Hoewel er veel hobby’s zijn waar je uit kunt kiezen om stress te verminderen zijn deze voorbeelden specifiek goed om te ontspannen. Leer meer over de voordelen van deze hobby’s en wie weet zit er ook een nieuwe hobby voor jou bij!

1 Tuinieren
Tuinieren is om verschillende redenen een goede manier om te ontspannen en stress los te laten. Want je bent buiten in de zon en frisse lucht bezig, terwijl je jouw tuin nog mooier maakt. Ook ben je fysiek bezig en na inspanning komt ontspanning. 

2 Ontdek fotografie
Of je simpelweg leert om betere foto’s van je vrienden of familie te maken of dat je echt kunst wil gaan maken: fotografie is een geweldige hobby om je helemaal in te verliezen. Wanneer je de wereld bekijkt door de ogen van een fotograaf kun je sowieso een nieuwe perspectief op dingen krijgen. Fotografie betekent dus niet alleen dat je een leuke hobby hebt, het leert je ook nog eens anders kijken naar de wereld om je heen. 

3 Puzzelen
Door te puzzelen kun je je zinnen verzetten en even vergeten wat je bezig houdt. Daarnaast maak je je brein ook nog eens sterker. Puzzelen zorgt voor een fijne break, je kunt uiteindelijk in een heerlijke flow komen en als je klaar bent heb je weer een ‘fris hoofd’ waardoor je beter in staat bent om problemen het hoofd te bieden. Er zijn veel verschillende soorten puzzels, zo zou je ook je eigen puzzel kunnen maken door bijvoorbeeld een fotopuzzel met 1000 stukjes te laten maken. Super leuk om te doen! 

4 Kleuren, tekenen en schilderen
Kom in contact met je creative kant en ga tekenen of schilderen om je emoties te uiten en jezelf af te leiden om zo je stress naar beneden te krijgen. Vind je het lastig om zomaar ergens te beginnen? Denk dan eens na om te starten met schilderen op nummers, dus is super ontspannend, leuk en laagdrempelig. 

5 Plakboek
Een plakboek bijhouden is een heerlijke hobby. Je kunt er de mooiste kunstwerken van maken door er in te tekenen, foto’s in te plakken of er moodboards in te maken. Met een plakboek kun je echt dingen creëren en tegelijkertijd herinneringen vastleggen. Dus ga lekker zitten met je plakboek, plaatjes, lijm en potloden en laat je gaan.

6 Bewegen
Sporten is niet alleen goed voor je lijf, het is ook goed voor je brein. Het mindert stress en verbetert je welzijn. Zoek een sport die je leuk vindt om te doen en zorg dat het een vast onderdeel van je leven wordt. Wandelen is bijvoorbeeld een fijne manier om te bewegen en je hoofd leeg je maken. Maar je kunt je ook inschrijven bij een sportteam, hardloopclubje of sportschool. 

7 Breien
Breien zorgt er sowieso voor dat je altijd wat leuks hebt om te geven en vrienden en familie, maar het is ook een goede manier om spanningen los te laten. De herhalende beweging zorgt voor rust en ontspanning en het is leuk om te zien dat je na een uurtje breien echt resultaat ziet!

8 Schrijven
Het bijhouden van een dagboek is voor veel mensen een goede manier om te ontspannen. Dat is niet zo gek want schrijven is een bewezen manier om stress los te laten. Of je nu in je persoonlijke dagboek, online in een blog of een verhaal schrijft: deze hobby zorgt voor ontspanning.