Lunch Recepten

Recept: Zomerse salade met tuinbonen en gegrilde avocado

Zomerse salade met tuinbonen en gegrilde avocado
Berber
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Dat je avocado kon grillen, bakken en frituren wist ik al, maar tot op heden was ik er nog niet aan toegekomen om dit zelf een keer uit te proberen. Ik koos ervoor om de avocado te grillen. Door de avocado te grillen veranderd er eigenlijk weinig aan de smaak, misschien dat de smaak iets meer nootachtig wordt. De structuur van de avocado wordt wel iets steviger. Daarnaast zien die bruine grillstreepjes er natuurlijk prachtig uit. Leuk voor het oog ?

Laatst kocht ik verse tuinbonen. Ik ben dol op verse boontjes. Tuinbonen, kapucijners, doperwtjes, allemaal heerlijk! Het doppen van bonen vind ik op de een of andere manier ook heel erg fijn en ontspannen om te doen. Zo mooi om te zien hoe tuinbonen in de peul groeien. Ze liggen daar heel vredig als kleine baby’s in een zacht wit pluizig bedje.

Verse tuinbonen zijn relatief kort verkrijgbaar. Tuinbonen van Nederlandse bodem worden in juni en juli geoogst. Ze hebben een licht bittere smaak en laten zich heel erg goed combineren met de zoute parmaham en de romige burrata en avocado in deze salade. De salade maak ik af met een pistou van basilicum, munt, citroen en Parmezaanse kaas. De pistou geeft de salade net iets meer pit, en het frisse van de citroen en munt is mooi in balans met de romige smaken van de avocado en burrata.

Je kunt er voor kiezen om de tuinbonen dubbel te doppen. Dit betekent dat je na het koken het stugge velletje van de tuinboon verwijdert. Ik vind het persoonlijk niet nodig om dit voor deze salade te doen. Het mag van mij wel een beetje bite hebben.

INGREDIËNTEN

  • 2 kilo tuinbonen
  • 1 avocado
  • sla (bijvoorbeeld veldsla, rucola of gemengde sla)
  • 1 citroen
  • basilicum
  • paar blaadjes munt
  • burrata
  • parmaham
  • parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET

Pel de tuinbonen en doe deze samen met een laagje water en een snufje zout in een pan. Breng aan de kook en zet het vuur daarna zacht.
Kook de tuinbonen na 8 – 10 minuten af en zet opzij.
Snijd de avocado doormidden, verwijder de harde schil en snijd de avocado in niet al te dunne reepjes.
Wrijf de avocado in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Verwarm een grillpan op het vuur en grill de avocado. Haal van het vuur en zet opzij.
Grill in dezelfde pan de parmaham krokant.
Doe een flinke hand basilicum in een hoge kom, voeg een paar blaadjes munt, geraspte Parmezaanse kaas, het sap van een halve citroen en een scheut olijfolie toe.
Pureer glad met een staafmixer. Voeg indien nodig nog een scheutje olijfolie toe als het mengsel te dik is.
Leg de sla op een bord of grote schaal. Garneer met de tuinboontjes, gegrilde avocado en krokant gebakken ham. Druppel de pistou over de salade en leg op ieder bord een halve burrata.
Eetsmakelijk!

Over de schrijver

Berber

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl