Geluk

Waarom ‘geef nooit op’ een slecht motto is 

Geef nooit op is een slecht motto

Geef nooit op. In onze maatschappij is dit een belangrijk motto geworden, want alles wat we willen ligt in ons bereik, alles is maakbaar.. toch? Nee, zo werkt het niet. Natuurlijk is het belangrijk om doorzettingsvermogen te tonen, want sommige obstakels moeten nou eenmaal overwonnen worden. Maar op sommige momenten in ons leven is het motto ‘geef nooit op’ gewoon niet van toepassing. Want soms is het beter om in te zien dat een doel niet haalbaar is.

Op deze manier kun je loslaten en wat anders proberen. We hebben als mens maar een gelimiteerde tijd, energie en vaardigheden en soms kunnen we dit beter aan iets anders besteden.

Je denkt snel dat mensen die opgeven zwak of depressief zijn maar onderzoek wijst uit dat dit niet het geval is. De neiging om iets op te geven en iets nieuws te proberen wordt geassocieerd met een hoger algemeen gevoel van welzijn.

Maar wat zijn dan doelen die je op een gegeven moment beter op kunt geven? Soms kunnen doelen onhaalbaar worden omdat we niet meer de mogelijkheid hebben om ze te kunnen halen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld na een bepaalde leeftijd niet meer in staat zijn om kinderen te krijgen. Het kan ook zijn dat er een negatieve gebeurtenis in je leven heeft plaats gevonden waardoor bepaalde doelen niet meer te halen zijn. Of doelen kunnen onhaalbaar worden omdat we niet meer de middelen hebben om ze te halen.

Doelen die niet meer haalbaar zijn kunnen je verdrietig maken. Je kunt je neerslachtig voelen door er aan te denken. Maar probeer op zo’n moment een nieuw doel te zoeken die je wel kunt behalen.

Onderzoek toont aan dat de neiging om onhaalbare doelen los te laten wordt geassocieerd met minder levensstress, minder gepieker en een hoger gevoel van controle. Mensen die vast blijven houden aan hun onbereikbare doel ervaren meer stress, piekeren meer en hebben het gevoel dat ze geen controle meer over hun leven hebben.

Uit dit onderzoek bleek ook dat mensen die het op een gegeven moment opgeven, beter in staat zijn om verder te gaan met hun leven en nieuwe doelen vinden. Wanneer je het moeilijk vindt om bepaalde dingen los te laten dan nog kan het goed voor je zijn om het toch te doen. Om toch verder te gaan.

Wanneer je iemand bent die het moeilijk vindt om zijn doelen op te geven dan dan zul je merken dat wanneer je nieuwe doelen zoekt jij je minder gestrest zal voelen. Want ook al voelt het in het begin niet goed om iets op te geven, iets nastreven wat waarschijnlijk nooit zal gebeuren zal je ook niet gelukkiger maken. Loslaten kan ontzettend lastig zijn, maar soms kan het als een enorme opluchting voelen.

Het volledige onderzoek