Gezondheid

Haast en je spijsvertering

Zo kom je van je opgeblazen gevoel af

Hoe gezond jij bent en hoe fit jij je voelt wordt bepaald door de stoffen die je tot je neemt en vervolgens ook wat je lichaam hiermee kan. Dit bepaalt je stofwisseling.

Je stofwisseling moet optimaal zijn, wil je goed functioneren (en dus ook goed op gewicht kunnen blijven of goed kunnen afvallen). Daarvoor moet JIJ dus wel DIE stoffen leveren die je organen kunnen verwerken. Je organen moeten ze kunnen:
herkennen;
behappen;
er mee om kunnen gaan;
er mee samen kunnen werken;
er op in kunnen werken.
De stoffen die jij via je mond naar binnen stopt moeten een heel spijsverteringskanaal door. Tijdens de reis door het spijsverteringskanaal vinden alle stofwisselingsprocessen plaats. De spijsvertering moet dan ook optimaal en zonder al teveel problemen verlopen wil je dat deze stofwisselingsprocessen goed verlopen.

De spijsvertering kan optimaal verlopen wanneer de spijsbrij betrekkelijk langzaam door dit spijsverteringskanaal zijn doorgang vindt. Deze doorgang moet soepeltjes verlopen. De spijsbrij moet dan ook soepel en zacht zijn wil dit soepeltjes kunnen verlopen. De wanden van je spijsverteringskanaal moeten onaangetast zijn om die doorgang soepel te laten verlopen en om tegelijkertijd de uitwisseling van stoffen goed te laten plaatsvinden. Hoe soepeltjes dit verloopt heb jij met wat je eet en hoe je dit eet voor een groot deel zelf in de hand!

Rustig kauwen
Dit begint al met de rust die jij hebt en de tijd die jij neemt om je voeding te kauwen. Dit kauw-proces heeft invloed op de samenstelling van de spijsbrij en hoe je spijsverteringssappen de kans krijgen goed op deze spijsbrij in te werken om deze soepel te maken en houden. Heb jij haast en kauw je nauwelijks? Dan heb je stap één in een optimale spijsvertering voor het hele verdere traject al nadelig beïnvloed.

De natuur helpt je spijsvertering
De natuur biedt allerlei stoffen die je spijsvertering soepeltjes en traag laten verlopen. Met name vezels en vetten in je voeding zorgen voor deze vertraging. Zodat alle enzymen, spijsverteringssappen en organen die in de loop van dit traject “hun ding moeten gaan doen” ook daadwerkelijk de kans en de tijd krijgen om dit goed te kunnen doen. Vezels en vetten, maar ook anti-oxidanten zorgen er tevens voor dat stoffen die schade kunnen aanbrengen aan de wanden van het spijsverteringskanaal of die ontstekingen kunnen veroorzaken worden geneutraliseerd.

Vitamines en mineralen helpen alle organen langs dit spijsverteringskanaal om de gunstige stoffen uit te wisselen en de stofwisseling optimaal te laten verlopen.

Haastige spoed is zelden goed
Heb jij haast? Dan heb je kans dat je niet voldoende rust neemt om je voeding te kauwen, maar is de kans ook groot dat de kwaliteit van je voeding tekortschiet. Door snel naar gemaksvoeding/bewerkte voeding te grijpen, vergeet te eten of door het eten voor je uit te schuiven  mis je bepaalde stoffen die de natuur biedt. In plaats daarvan krijg je allerlei extra stoffen binnen die je stofwisselingen nadelig beïnvloeden, je spijsvertering doen versnellen of vertragen en waardoor je de gunstige stoffen die je nog wel ergens in je voeding hebt zitten niet optimaal kan opnemen en verwerken. Hierdoor kun je schade aan de wanden van je spijsverteringskanaal aanbrengen en kunnen ontstekingen worden gecreëerd.

En dan wil jij ook nog eens afvallen!

Wil je zonder al te veel (maag/darm)klachten je dagen doorkomen?
Wil je verzadigd de dag door komen?
Wil je dat je energieniveau optimaal is en niet fluctueert door de dag heen?
Wil je geen opgeblazen gevoel?
Wil je je fit voelen?
Wil je kunnen afvallen?

Zorg dan voor rust in je lijf en je eetpatroon. Kauw goed. Blijf zo dicht mogelijk bij de natuur. Laat niks weg of sla niks over omwille van tijd of de wens tot afvallen. Zorg dat je voeding zo min mogelijk bewerkingsprocessen heeft doorgemaakt alvorens jij het koopt en opeet.

Laat een reactie achter