Gezond gewicht Gezondheid

Column: hoe ik gezond ben gaan leven (en als extraatje ben afgevallen)

tips voor gezond en glanzend haar
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Wat heb ik me lang afgezet tegen alle nieuw gezondheidstrends. Groene thee? Gember thee? Doe eens normaal, ik drink pickwick thee met een smaakje plus een schep suiker. Salades? Ik ben toch geen konijn, ik neem gewoon een boterham met nutella. En 1 keer per week sporten vond ik ook wel genoeg. Wijn? Daar hoorden uiteraard ook lekkere zoute snacks bij.

Dat ik ondertussen constant een zere opgeblazen buik had, net een paar kilo te zwaar was en eigenlijk niet lekker in mijn vel zat… ja dat kwam niet door mijn eet gewoontes. Nee zeg, die weegschaal die klopte niet en ik at toch gezond?! Ik at nooit frituur (ja omdat ik het niet lustte.. want dat maakte ik wel goed met de hoeveelheid suiker die ik nam).

Ik had mijn eetgewoontes al een tijdje geleden aangepast, dus wat ik hierboven omschrijf dat is al een tijd niet meer van toepassing. Maar ja, dan begin je dus een website over goed in je vel zitten en gezond leven en dan zie je zoveel tips voorbij komen. En vooral zoveel verhalen van vrouwen die hun leven hebben omgegooid en die zich daarna zo veel beter voelden dat ik wel met mijn neus op de feiten werd gedrukt. Want hoewel ik mijn eetgewoontes wel al had aangepast, zo gezond als ik dacht dat ik was, was ik helemaal niet:

 • Ik at veel en veel te veel suiker
 • Ik dronk elke dag wel een wijntje of 2
 • Ik sportte maar 1 keer per week
 • Ik at enorm veel koolhydraten
 • Ik at veel te veel zout

En maar klagen dat die broeken niet meer dicht konden. Maar ja wat nou als je van nature niet zo’n fitgirl bent? Als je liever op de bank zit met wijn en lekkere hapjes dan dat je buiten gaat rennen? Ja waar begin je dan? Met de eerste stap…

Sporten
Ik wist dat ik hardlopen leuk vond, maar ik deed het dan weer een aantal keer en dan hield ik er weer mee op. Want het regende buiten, ik had geen zin, ik was te moe bla bla bla allemaal onzin. Dus ik meldde me aan bij een hardloopclubje, want ja dan moest ik wel. Ik betaalde daar namelijk voor, dus als ik dan niet zou gaan dan zou het me pijn doen in mijn portemonnee. Dus ging ik naar mijn hardloopgroepje, allemaal beginners en ons doel was om een wedstrijd van 5 km uit te rennen. Wat een stimulans! Allemaal beginners, allemaal moe (we konden maar een paar minuten achter elkaar rennen) maar zo gezellig! En we gingen mega snel vooruit, wat een resultaten. Ik ren tegenwoordig ook in mijn uppie zonder moeite 10 km op de zondagochtend, maar ik blijf trouw elke vrijdag naar mijn hardloopclubje gaan. Je kunt je natuurlijk ook aanmelden voor bootcamp, een teamsport of iets anders wat jou leuk lijkt.

Bewustwording

Ja als je dan merkt dat je zo hard je best hebt hebt gedaan tijdens de training en je met bloed zweet en tranen 300 calorieën hebt verbrand, dan ga je die er echt niet even aan eten binnen 1 minuut! Dus nee geen snacks meer bij het benzinestation, gewoon omdat ze daar liggen. Net als de wijn, er zitten hartstikke veel calorieën in een glas wijn, wat een onzin om elke dag wijn te drinken. Het is niet goed voor je. Dus ik begon met 2 dagen in de week die wijn vrij waren. Maandag en dinsdag. In het begin vond ik dit serieus moeilijk… Na een aantal weken merkte ik dat woensdag en donderdag ook wijn vrij waren. Wijn was gewoon een gewenning geworden, een hele ongezonde gewenning.

Voedsel

Daar lig je dan voor de zoveelste keer te creperen op de bank van de buikpijn. Meestal kan ik wel leven mijn spastische darm maar soms…. pfft wat een pijn. En ik krijg het ook nog eens extra van knellende kleding en ik kan je vertellen: toen knelde al mijn kleding. Dus het roer moest om. Dit heb ik niet in één keer gedaan ik heb kleine stapjes genomen. Maar deze kleine stapjes zijn wel allemaal blijvend gebleken, dus prima vol te houden.

 • Ik drink alleen nog maar gemberthee, verse muntthee of groene thee (waarom vond ik die zakjes bosvruchten thee met een schep suiker ooit lekker??)
 • Niet meer elke avond aardappelen en geen jus meer (in plaats daarvan neem ik nu vaak zoete aardappel, die zijn hartstikke lekker en hebben helemaal geen jus nodig)
 • Ik eet veel meer peulvruchten, deze geven je een vol gevoel en zitten boordevol vezels (linzen, bonen, erwten).
 • Ik ben altijd al gek geweest op fruit dus ik eet elke dag 2 stuks fruit.
 • Ik eet veel meer groente tijdens mijn avondmaaltijd. Mijn focus lag altijd op vlees… nu ligt het veel meer op groente of vis.
 • Ik heb afstand gedaan van mijn geliefde brood. En ik mis het niet eens! Natuurlijk eet ik nog wel eens een broodje, maar over het algemeen eet ik salades of bijvoorbeeld een omelet. Deze salades maak ik regelmatig. Zondagmiddag kook ik wat quinoa of bulgur, snijd groentes en maak ik een paar tupperware doosjes met salades voor die week. Ik denk dat het me serieus niet meer dan een half uurtje kost.
 • Snoep.. ja dat blijft een zwakke plek, zoals ik al zei: frituur lust ik niet. Wij aten vroeger thuis bijna geen frituur (ook niet op zondag) dus als ik dat nu eet dan is mijn maag direct van slag. Maar snoep, tja dat lust ik helaas wel. Maar ik snoep nu een stuk verstandiger (en duurder) want ik koop of bestel online goede donkere chocolade, biologische koeken van havermout en noten met stukken minder suiker. Dit zijn vaak wat duurdere producten, maar dat motiveert dan ook wel weer om niet direct het hele pak leeg te eten. (Je kunt natuurlijk ook prima zelf verantwoorde snacks maken)

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Want ik voel me nu zoveel beter! Ik ben niet meer zo opgeblazen, mijn broeken zitten weer goed en ik als ik een paar dagen niet heb bewogen dan begint het te kriebelen. En door het bewegen (sporten) heb ik nooit meer last van mijn rug en schouders. Dus doe het gewoon, leef gezonder! Je zult zien dat het je bevalt! En des te beter smaakt dat wijntje met dat snackje, want dat is dan weer een echte traktatie.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie