Geluk

10 simpele ‘regels’ voor een gelukkig en prettig leven

10 simpele ‘regels’ voor een gelukkig en prettig leven

Soms zijn we aan het worstelen met ons leven. We hebben te kort tijd, moeten te veel en ervaren te veel stress. Hoe kan dit toch? Wie is hier verantwoordelijk voor? En waarom maken we het onszelf zo moeilijk? Eigenlijk is de oplossing eenvoudig: maak je leven simpeler. Het is de implementatie van deze oplossing die wat lastig is. Maar onderstaande ‘regels’ kunnen je helpen bij de implementatie van een simpeler en fijner leven:

1 Geloof in jezelf en wees jezelf bewust van je limieten
De eerste stap om je doelen en dromen te verwezenlijken is de realisatie dat je mens bent. Je bent niet perfect en je kunt niet alles alleen. Houd dingen realistisch en zet niet te veel druk op jezelf dat het bijna onmogelijk wordt om überhaupt nog in beweging te komen. Geloof in jezelf, maak fouten en geniet van je reis.

2 Versimpel
Er zijn 100 verschillende dingen die je aandacht verlangen: de kamer moet opgeruimd worden, je moet de was doen, de afwas moet gedaan worden en wat je op je werk allemaal nog moet doen… laten we het daar maar even niet over hebben. Voordat je ook maar iets gedaan krijgt hebt je helderheid en ruimte nodig. Versimpel op alle fronten je leven: geef spullen die je al 3 jaar niet hebt gebruikt aan het goede doel, laat mensen los waar je eigenlijk geen zin meer in hebt en kijk eens kritisch naar alle dingen die je wilt; heb je deze dingen echt nodig? Hoe simpeler je leven, hoe minder je het gevoel hebt dat je nog zo veel moet en des te meer overzicht je zult krijgen.

3 Gebruik alles gematigd
Doe dingen gematigd. Eet gematigd, kijk gematigd tv, gebruik je smartphone gematigd en ga gematigd naar sociale dingen zoals feestjes en verjaardagen. ‘Genoeg is genoeg’ geeft veel rust.

4 Geef aandacht aan het moment
Stop met nadenken over wat er in het verleden is gebeurd en stop met zorgen over de toekomst. Leef in het nu en leer elk moment te koesteren.

5 Blijf positief
Je bent wat je denkt. Als je negatieve gedachtes hebt die door je hoofd kronkelen dan worden dingen vanzelf negatief. Probeer je daarom te focussen op een positieve uitkomst. “Wat je denkt dat je kunt of wat je denkt dat je niet kunt – je hebt gelijk.” Henry Ford

6 Neem de tijd om te reflecteren
Denk je wel eens over jezelf na tijdens de momenten dat je alleen bent?
Wat maakt jou, jou? Wat maakt je enthousiast? Wat vind je dodelijk saai? Van wat voor soort dingen droom je? Waar kun je niet overheen stappen? Waar heb je spijt van?

Neem de tijd om diep over deze dingen na te denken en je zult jezelf beter begrijpen. Je zult verstaand staan van de verandering die regelmatig reflecteren met zich mee brengt.

7 Omgeef jezelf met positieve mensen
Er zijn 3 dingen die je leven kunnen veranderen: vrienden, boeken en gedachtes. Kies ze zorgvuldig.

8 Verban het woord ‘perfectie’
Luister naar wat jij je kinderen vertelt: “Doe je best en vergeet de rest.” Je bent wijs genoeg om dit zelf na te leven. Ga voor het beste, niet voor perfectie.

9 Fix het of deal ermee, maar stop met zeuren
Niemand vindt het fijn om in de buurt te zijn van iemand die constant klaagt. Maak het beste van de situatie, geef anderen niet de schuld van jouw problemen, neem verantwoordelijkheid en wees geen drama queen.

10 Je kunt alles hebben, maar niet op hetzelfde moment
Er zitten maar 24 uur in een dag en je moet om jezelf denken, om je relatie, je familie, je vrienden, je werk. Maar je hoeft niet alles tegelijkertijd te doen. Je mag je tijd nemen en je mag pauzes nemen. Het leven is al niet zo makkelijk, maak het daarom niet moeilijk dan het al is.