Geluk

Angst en perfectionisme: een ideale match

Column Josine: Perfectionisme is killing
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Ik werkte voor een groot bedrijf en op een dag moest ik een belangrijke presentatie geven. Ik had dit natuurlijk tot in de puntjes voorbereid en alles klopte en tijdens de presentatie maakte ik 1 klein foutje… Naderhand was ik niet trots op het feit dat ik zo’n goede presentatie had gegeven, nee ik kon alleen maar denken aan dat ene kleine foutje en baalde ik enorm dat ik me niet nog beter had voorbereid.

Oké duidelijk gevalletje van iemand die leidt aan perfectionisme :). En dat terwijl ik altijd riep dat ik verre van perfectionistisch was, tja mijn bureau was inderdaad altijd een zooitje, maar verder wilde ik alles echt zo goed mogelijk doen en als ik een fout maakte dan vond ik dat VRESELIJK. Wat dus duidelijk betekent dat ik hartstikke perfectionistisch was, ik was namelijk als de dood om een fout te maken.

-> Vrijheid komt als we angsten overwinnen

Want als je perfectionistisch bent dan ben je bang om fouten te maken. Het is goed om perfectionisme niet te verwarren met het verlangen om altijd je best te doen of het streven naar een goed resultaat. Want deze dingen kunnen je helpen om te groeien, terwijl perfectionisme vaak voortkomt uit angst. Perfectionisme zorgt voor nervositeit en zorgt er ironisch genoeg voor dat jij niet de beste versie van jezelf bent. Niemand streeft naar imperfectie, maar er is een verschil tussen de mensen die imperfecties gebruiken om zichzelf te verbeteren en de mensen die imperfecties gebruiken om over zichzelf een oordeel te vellen.

Hierdoor zorgt perfectionisme voor stress, heel veel stress. Want altijd maar perfect willen functioneren, dat kan natuurlijk niet. We zijn namelijk allemaal mens, we maken fouten en van deze fouten leren we. Het is niet altijd leuk om fouten te maken, maar het is ook niet het einde van de wereld. En jij denkt misschien dat anderen perfectie van jou verwachten, maar is dit echt zo? Of ben jij de persoon die deze perfectie van jezelf verwacht? Give yourself a break!

-> Angst je grootste vijand of je grootste drijfveer

Met Herhealth.nl ben ik stukken minder perfectionistisch. Als ik had gewacht tot al mijn artikelen perfect waren, tot de website perfect zou functioneren en de lay-out perfect was dan, nou ja dan was Herhealth.nl nog steeds niet online. Ik heb mezelf nu geaccepteerd, ik weet dat ik helemaal niet perfect ben en dat streef ik ook helemaal niet meer na. Ik maak fouten, ik doe domme dingen en ik ga soms ook keihard onderuit als ik iets nieuws probeer. Maar ik ben niet meer bang. Ik ben niet bang meer om fouten te maken en om onderuit te gaan. Wat maakt het nou uit als je een fout maakt of als je iets niet weet of op een verkeerde manier doet? Het maakt helemaal niets uit want de volgende keer doe je het weer anders, punt.

-> Wees niet perfect, wees dapper

Als jij jezelf kunt accepteren, met al je gekke, rare maar ook mooie en unieke kanten dan kun jij jezelf toestaan om fouten te maken en nog belangrijker om hier vervolgens van te leren. Als jij jezelf hebt geaccepteerd en lief voor jezelf bent dan veroordeel jij jezelf niet als je een fout hebt gemaakt, dan ben je trots op jezelf dat je het in ieder geval hebt geprobeerd en leer je van dat moment.

Als je goed om je heen kijkt dan zie je dat iedereen fouten maakt, dat niemand perfect is en dat je hier eigenlijk helemaal niet zo veel moeite mee hebt. Waarom ben je dan wel zo streng voor jezelf? Gooi dat perfectionisme over boord en voel je stukken vrijer! Want zonder perfectionisme kun je fouten maken en daarvan leren, dus kun je groeien. Zonder perfectionisme ervaar je stukken minder stress en kun je veel meer genieten!

-> 5 redenen om je perfectionisme direct over boord te gooien

Dus doe je best, maar probeer niet om het perfect te doen. Zonde van je tijd! Gebruik die tijd om te leven, om relaxt in het leven te staan en om te genieten van alle mooie dingen. Het komt wel goed, ook als jij het niet perfect doet. 

Liefs Josine

-> Het probleem van perfectie

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.