Gezond gewicht Gezondheid

Genieten zonder aan te komen tijdens de feestdagen 

Het is bijna Sinterklaasavond, hartstikke gezellig om dit samen te vieren met vrienden of familie, nog leuker als er dan ook nog eens lekker en veel eten en drinken is. En vergeet de pepernoten, marsepein en chocoladeletters niet in de aanloop naar Sinterklaas. Maar als sinterklaas achter de rug is komen de kerstdagen al weer om de hoek gluren. Die vaak gepaard gaan met borrels en diners op het werk of met vrienden voordat de kerstdagen überhaupt maar begonnen zijn.

December is dus de uitgelezen maand om aan te komen en al je harde werk binnen een paar weken teniet te doen. Zonde en helemaal niet nodig! Onderstaand vind je tips om te genieten van de feestdagen zonder dat in januari de tranen je in de ogen springen als je op de weegschaal gaat staan.

1 Ontbijt met veel eiwitten
Ga niet minder ontbijten omdat je ’s avonds al een kerstdiner hebt want dan is de kans groot dat je nog meer eet dan je van plan was. Ontbijt juist goed en vol met eiwitten, op deze manier houd jij je verzadigde gevoel langer vast en kun je de snacks veel beter weerstaan. Dus maak lekkere roereieren met een uitje, champignons en paprika of geniet van een omelet of een bakje Griekse yoghurt met fruit.

2 Probeer extra gezond te eten op de dagen dat je niets hebt
Op de dagen dat er geen borrels, lunches of diners zijn kun jij je best doen om extra gezond te koken. Laat op die dagen je wijntje eens staan, je drinkt waarschijnlijk de andere dagen al meer dan genoeg. Maak eens een lekker stukje zalm klaar, of gestoomde kip met groenten. Balans is belangrijk!

3 Eet een gezonde snack voordat je op visite gaat
Door een gezonde snack te eten voordat je het huis verlaat zal je minder ongezonde snacks eten op een feestje. Van bijvoorbeeld een stuk avocado, een gekookt eitje of een handje ongebrande noten krijg je een vol gevoel zodat je die bakken chips op tafel langer kunt weerstaan.

4 Blijf bewegen
Te veel gedronken en geen zin om te sporten? Ga toch! Blijf bewegen, het is zo belangrijk. Houd je sportritme aan. En lukt het echt niet om te gaan sporten, maak dan een flinke wandeling. Dit kun je ’s middags doen, als je thuis toch maar voor de tv hangt tijdens kerstdagen, of ’s avonds met z’n allen na het kerstdiner.

5 Alcohol
Onthoud dat alcohol ontzettend veel calorieën bevat. Daarnaast is het lastig om je aan je goede voornemens te houden als je al een aantal glazen alcohol op hebt. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt. Je kunt een glas water naast je wijntje zetten zodat je kunt afwisselen.

6 Je hoeft niet helemaal los te gaan
Het is feest dus ik mag los? Dat slaat nergens op. Natuurlijk moet je genieten maar je kunt ook genieten zonder jezelf misselijk te eten. Want waarom zou je nu opeens niet meer om jezelf denken en jezelf compleet overeten? Geniet van het heerlijke eten en de drank maar zorg er wel voor dat het gezond blijft. Want bakken vol met eten naar binnen werken is nergens voor nodig.