Gezondheid

Burn-out en het herstel

Sommige mensen kun je maar beter niet om je heen hebben
Rentenaar & Co
Geschreven door Ellen Rentenaar

Bij een Burn out draait bijna alles om het proces van ‘beter worden’. En bij beter worden denken veel mensen in de termen van het terugvinden van de ‘oude ik’, het verlangen naar het oude leventje. Weer alles ‘gewoon’ kunnen doen. Gek genoeg is dat oude leven niet goed voor je geweest. Je oude ik heeft tenslotte de signalen ontkend. Niet herkend. Weggemoffeld of wat dan ook. Je oude leven heeft duidelijk te veel van je gevraagd. Dus als je dat nastreeft bestaat de kans dat je nooit echt ‘beter’ wordt. In dit geval is het interessant om eens goed te kijken naar waar ‘beter worden’ voor staat?

Wat is ‘Beter’?
Beter je grenzen aangeven? Beter in staat nee te zeggen? Beter weten waar je ‘ja’ of ‘nee’ tegen zou moeten zeggen? Beter weten hoe je dat het beste kunt overbrengen, zonder dat je je schuldig voelt of blijft twijfelen aan je gemaakte keuze? Beter omgaan met het feit dat je niet alles kunt?

Kortom beter met jezelf omgaan! Beter met je beperkingen van je Burn-out omgaan! Beter weten wat je leuk vindt! En dan vooral wat niet alleen op korte termijn voldoening geeft, maar ook op lange termijn zorgt voor een goed gevoel?!

Oftewel Beter weten wat je energie kost en wat je energie oplevert!
Je drijfveren herkennen en weten te voeden. Weten dat als je één drijfveer meer aandacht en ruimte geeft dat ongemerkt ten kosten kan gaan van andere drijfveren. Zij werken namelijk als ‘communicerende vaten’. Het één gaat altijd ten kosten van het andere. Zo werkt het. En zo is het dus ook ‘logisch’ dat je makkelijk energie kunt verliezen met iets waarvan je ‘denkt’ dat het toch erg leuk en fijn is om te doen.

Daarnaast scheelt het ook aanzienlijk wanneer je vanuit voldoende zelfkennis een keuze maakt en deze keuze communiceert, je zult ervaren dat je hierdoor minder druk ervaart als andere een andere mening of verwachting hebben. Het is tenslotte een keuze waar je heel goed over na hebt gedacht. En daar sta je voor de volle 100 % achter. Als je dat goed herkent en weet wat je wilt, dat over weet te brengen  zonder dat je twijfelt of je schuldig voelt dan krijg je vanzelf weer meer energie.

www.rentenaar&Co.nl

Over de schrijver

Rentenaar & Co

Ellen Rentenaar

Ik begeleid op "eigen wijze" veranderings- en ontwikkelingsprocessen. Het individu staat centraal: eerst inzicht in je gedrag, persoonlijke talenten, opvattingen, normen en waarden en drijfveren. Om op die manier bewust te worden waar je natuurlijke gedrag en talenten liggen en waar je energie van krijgt. Deze inzichten kunnen vertaald worden naar diverse aspecten van loopbaanontwikkeling (medewerker en organisatie), veranderingtrajecten, teamcoaching en mobiliteitsthema’s.