Geluk

Leef vandaag, morgen bestaat (nog) niet

Leef in het nu, morgen bestaat nog niet
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Ik krijg weleens de vraag hoe het mij zelf lukt om de rust in mijn hoofd te bewaren. Aan de ene kant draagt hardlopen daaraan bij. Dat antwoord zal je niet verbazen. Maar er is meer. Toen ik een aantal jaren geleden een traject met een klant afrondde kreeg ik een mooi cadeau: het boek ‘Beter nu’ van Rob Brandsma. Dat was voor mij de eerste keer dat ik in aanraking kwam met mindfulness.

In het boek trof ik verschillende oefeningen om met meer aandacht in het leven te staan en op die manier de rust te bewaren in hectische tijden. Hoewel ik er niet meteen door werd gegrepen, heeft de boodschap van dat boek in de afgelopen jaren wel steeds meer impact gekregen op mijn denken en leven. Zozeer dat ik mijn klanten ook graag kennis wil laten maken met die boodschap.

Nu, zo’n vijf jaar later, heb ik zojuist de opleiding tot mindfulnesstrainer afgerond en was diezelfde Rob Brandsma mijn docent. En heb ik van heel dichtbij zijn meesterschap mogen ervaren. Dat wil ik jou als lezer niet onthouden, dus heb ik hem kort geïnterviewd.

Rob Brandsma is psycholoog, mindfulnesstrainer en directeur van het door hem opgerichte Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Hij verzorgt opleidingen, trainingen en workshops en is auteur van verschillende boeken waaronder ‘Elke dag mindfulness’.

Ik heb hem de volgende vragen voorgelegd:

Rob, wat is voor jou de essentie van rust in je hoofd en je lijf? En wat is daarvoor nodig?

“Dat er vrede en rust te vinden is onder onze onrust. Daar kun je mee in contact komen, op ieder moment, door even te stoppen en de aandacht te verleggen, bijvoorbeeld naar de adem. Heel vaak volgt dan de ervaring van meer ruimte, van een zekere stevigheid temidden van de hectiek.”

Hoe zie jij de meerwaarde van mindfulness in onze huidige samenleving? Wat hebben we er eigenlijk aan? 

“Onze huidige samenleving heeft ons veel te bieden, maar veel mensen ervaren deze ook als veeleisend en uitputtend. Aspecten als gehaastheid en resultaatgerichtheid doen ons soms in een illusie belanden van ‘meer is beter’. Mindfulness leert je dat de dingen die er echt toe doen in het leven niet zozeer zitten in wat je krijgt, maar in hoe je omgaat met wat je krijgt. Niet in de kwantiteit en de snelheid, maar in de kwaliteit en de aandacht.”

Hoewel ik je heb ervaren als iemand die volledig in balans is, zul jij ook vast weleens stressvolle gebeurtenissen beleven. Wat doe jij zelf als het je allemaal even teveel wordt?

“Minderen. Het eerste wat ik probeer te vinden als ik stress ervaar, is ruimte. Door mijn (gepercipieerde) belasting te verminderen en letterlijk, door even te pauzeren, meer zorg voor mezelf te nemen en langzamer te bewegen in plaats van de prikkel van de stress (versnellen) te volgen.”

Ik weet niet of je zelf een hardloper bent, maar hoe zou mindfulness in jouw ogen kunnen bijdragen aan ontspannen lopen?

“Ik loop twee, drie keer per week een rondje van circa acht kilometer. Ik vind het een heerlijke manier om van het werk naar onbezorgdheid te bewegen en om mijn lichaam te voelen. Een sleutel tot ontspannen lopen is voor mij het lopen te zien als een proces in plaats van een prestatie. Ik loop dan ook niet met telefoons of apps en hou ook geen tijden bij. Gister begon mijn lichaam heel stijfjes en voorzichtig om in het laatste deel helemaal energiek en los te zijn. Soms is dat andersom. Ik vind het leuk om dat te aanschouwen en zou het niet willen forceren met vooropgelegde eisen aan mijn lichaam. Ik weet niet of dat iets met mindfulness te maken heeft, maar voor mij is het belangrijk om lol in het lopen te houden.”

Wat zou je de lezer tot slot nog willen meegeven?

“Lever je leven van vandaag niet teveel in voor plannen voor morgen. We doen dat vaak zo makkelijk, om dan te realiseren dat zomaar een hele fase van ons leven, inclusief zijn kansen, voorbij is. Mindfulness gaat ten diepste over een bewuste relatie aangaan (engaging) met de ervaring van dit moment. En dit moment is het enige wat je ooit zult hebben.”

Dank je wel voor je antwoorden en inspiratie Rob. Het heeft mij alvast een fantastisch rustige start van mijn weekend opgeleverd.

© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.

Als jij ook behoefte hebt aan meer rust in je hoofd en je lijf, ga dan naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie