Gezondheid

Medewerkers vitaal houden: het hoe en waarom

Dit moet je doen als je vastzit in je werk

Het is inmiddels wel algemeen bekend dat vitalere medewerkers productiever zijn. En dat is ook logisch. Maar dat is niet alleen handig en voordelig, vitale medewerkers zijn in de hectische werkomgeving van tegenwoordig echt nodig. Minder 9-tot-5-mentaliteit en meer snelle, technologische, sociale en economische ontwikkelingen. Dat typeert het werkleven van vandaag de dag. Er zijn allerlei manieren om je medewerkers hier klaar voor te stomen. Vitale mensen, daar heeft iedereen baat bij, ook je medewerkers zelf natuurlijk. 

Sporten stimuleren
Pas geleden werd bekend dat volgens onderzoek 50 minuten sporten per week al volstaat om fit te blijven. Je kunt dat als richtlijn gebruiken voor je medewerkers. Iedereen sport minimaal 50 minuten per week. Of ze nu willen voetballen, hardlopen, fitnessen. Maak het ze makkelijk. Bied ze bijvoorbeeld korting op een lidmaatschap op de sportschool of bij een vereniging. Daarnaast kun je ook toffe gear verzorgen voor het sporten, dat maakt het leuker! Laat sportkleding bedrukken of hardloopaccessoires. Dan maak je nog reclame ook! Hetzelfde geldt met een mooie bidon bedrukken. Welke sport je mensen ook doen, een bidon is altijd handig.

Gezond eten is makkelijk en lekker!
Het grootste deel van die vitaliteit, daar zijn je mensen natuurlijk helemaal zelf bij. Genoeg sporten, gezond eten… je kunt het ze niet opdringen, maar je kunt het wel faciliteren en stimuleren voor ze. Zoals gezegd kun je met korting een sportschool abonnement aanbieden, maar je kunt hetzelfde idee toepassen op gezonde voeding. Er zijn organisaties die gezonde maaltijd pakketten aanbieden, zoals Hello Fresh. Daarmee laat je zien dat gezond eten ook makkelijk en lekker is. Dat kun je overigens ook doen door middel van een personeelsuitje of etentje met zijn allen. Laat ze zien en proeven wat er allemaal kan als het gaat om gezond eten, of laat het ze zelf maken tijdens een kookworkshop! Dat laatste brengt ook weer meer interactie teweeg bij je collega’s onderling. Een gezellig sfeer vermindert stress. 

Stress is een no-go
Over stress gesproken. Wat iemand thuis wellicht voor zijn kiezen krijgt, kun jij weinig aan doen. Maar je kunt het op de werkvloer wel zo aangenaam mogelijk maken. Wist je dat het merendeel van de werknemers niet zo positief is over de mogelijkheden voor het indelen van je eigen werktijden? Dat blijkt uit een onderzoek van Eurest. En dat terwijl bewezen is dat flexibele werktijden minder stress opleveren. Ben je een keertje laat ’s ochtends, dan is dat geen probleem. Je kunt alsnog even rustig ontbijten. Want dat is belangrijk voor het verloop van je hele dag. Het onderzoek geeft overigens ook aan dat bijna alle werknemers vinden dat er te weinig mogelijkheden tot ontspanning zijn op het werk. Dat kun je verhelpen door bijvoorbeeld voor meer huiselijke vergaderruimtes te zorgen. Daarnaast is het verstandig er een gewoonte van te maken om ’s middags even een rondje te lopen. 

Opladen
Werk kost energie en dat is oké, dat hoort zo. Belangrijk is wel om ook energie uit het werk te halen. Is het werk wel uitdagend genoeg? Levert het mooie resultaten op die goed inzichtelijk zijn? Werk dat je voldoende energie geeft, maakt je vitaler. En vitalere mensen zijn beter in staat om ’s avonds het werk los te laten en weer helemaal op te laden voor de volgende dag. Er zijn professionals die zeggen: “We werken niet te veel, we laden te weinig op.” Zorg jij dat jouw mensen voldoende kunnen opladen tussen het werk door?