Geluk

8 tips voor een opgeruimder huis

Tips om je huis op te ruimen
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Ik hou niet zo van opruimen. There, I said it! Maar met twee kleine kinderen die heerlijk kunnen spelen met alles wat ze tegenkomen (en dat dan vrolijk even meenemen en weer ergens anders neerleggen) ontkom ik er niet echt aan.
En ja, mijn vriend en ik maken zelf ook de nodige rotzooi.

En het gekke is, op het moment dat het weer netjes in huis is, voelt dat echt enorm fijn! Want zolang het rommelig in huis ligt, heb ik steeds in mijn achterhoofd dat ik dat eigenlijk zou moeten opruimen. En dat zorgt voor toch voor een zekere mate van ‘stress’ of onrust en vaak ook irritatie. Dus op het moment dat alles weer netjes is, voel ik mezelf ook weer wat ‘opgeruimder’ en rustiger.

Een opgeruimd huis is bij mij dus echt ook een opgeruimde geest. Vandaar dat ik op een zo efficiënt mogelijke manier dit probeer te bewerkstelligen. Want ja, het moet natuurlijk niet al te veel tijd en moeite kosten. Hieronder geef ik je een aantal tips over hoe je dat kunt doen.

1. Loop nooit met lege handen
Dit stamt uit mijn studententijd, toen ik in de horeca werkte; ik loop nooit met lege handen. Als ik naar boven loop, is er altijd wel iets uit de woonkamer wat ook boven hoort. Dus ik neem dat dan meteen mee. Meestal leg ik gedurende de dag hetgeen naar boven moet al op de trap klaar, zodat ik het niet kan vergeten als ik naar boven loop.

2. Als het meteen opgeruimd kan worden, doe dat dan
De tafel afruimen na het ontbijt, schoenen in de gang zetten nadat ze uitgedaan zijn, een boekje terugzetten nadat ik het voorgelezen heb; kleine rommel wordt grote rommel en dan wordt de drempel om het op te ruimen steeds groter. Dus als ik het meteen op kan ruimen dan doe ik dat.

3. Plan vaste momenten voor een ‘grote’ opruiming
In een huis waar vier mensen wonen ontkom je er niet aan dat het zo nu en dan rommelig wordt.  En dan moet er toch echt even actie ondernomen worden. Dus één of twee keer op een dag is het tijd voor een iets grotere schoonmaak. Door de week bijvoorbeeld nadat de kinderen naar bed zijn gegaan is het een kwartiertje tijd voor opruimen. Verstand op nul, eventueel een muziekje aan en even doorpakken. En daarna lekker op de bank met een kop thee.

4. Laat je kinderen mee opruimen
Mijn dochter van 3 kan prima helpen opruimen. Dus als zij alle boekjes uit de kast heeft getrokken, dan vraag ik haar vriendelijk om ze ook weer even terug te zetten. Toegegeven, dat gaat soms met frisse tegenzin en soms wordt de rommel alleen nog maar groter, maar ze leert wel dat ook zij op moet ruimen. Ook heeft ze haar eigen ‘taak’ in het huis, namelijk de stoelen aan de eettafel aanschuiven. Niet dat dat nu zoveel zoden aan de dijk zet, maar ook hier leert ze weer dat ze in ons gezin een bepaalde verantwoordelijkheid heeft.

5. Gooi elke dag iets weg
Ik probeer elke dag iets weg te gooien. Het AH moestuintje dat nooit gepland werd, twee waxinelichtjeshouders die in de rommelkast stof stonden te verzamelen, een tijdschrift dat ik toch niet meer ga lezen; dingen waar ik toch niets meer mee ga doen, maar ik op een eerder moment toch nog geen afstand van kon doen. Ze gaan nu bij mij de afvalbak in! Door elke dag één ding weg te gooien, voelt het niet meteen als opruimen, maar stiekem ruimt het in de loop van de tijd toch best op. En ik vind het ook wel een leuke uitdaging om iedere dag iets te vinden wat weg kan.

6. ‘Proefdraaien’ voordat je iets weggooit
Twijfel of ik iets weg  moet gooien? Ik Leg het dan apart en als ik het na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 3 weken, niet gemist heb heb ik het blijkbaar niet meer nodig. En kan ik het dus weggooien.

7. Iets er in, iets er uit
Met de beperkte ruimte die er toch in ons huis is, kunnen we niet onbeperkt dingen erin zetten. Ik probeer dus zoveel mogelijk iets ‘weg’ te doen op het moment er iets nieuws in komt. Dus als ik een nieuw paar schoenen in het schoenenrek in de gang zet, zet leg ik een ander paar in de kast in de garage. Krijgen mijn kinderen met hun verjaardag nieuw speelgoed, dan gaat oud speelgoed naar de zolder.

8. Als het er niet in komt, hoeft het er ook niet uit
Iets wat ik niet in huis heb, hoef ik ook niet op te ruimen. Dus mijn huis staat niet vol met allerlei prullaria en ik probeer de hoeveelheid speelgoed voor mijn kinderen enigszins binnen de perken te houden. En eerlijk gezegd hou ik wel van een iets minimalistische inrichting. Geeft een lekker ruimtelijk (en opgeruimd) gevoel!

Toegegeven, we zijn niet perfect en het is echt wel meer dan eens een rommeltje bij ons thuis en ik heb echt niet altijd zin. Maar als het eindresultaat is dat ik met meer ‘rust’ in mijn eigen huis verblijf, dan is het toch echt de moeite waard!

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie