Gezondheid

Deze onderzoeker (die 105 werd) deelde op zijn 97ste zijn geheimen voor een lang leven

Het geheim van een lang leven

In 2009 gaf Dr. Shigeaki Hinohara een interview aan de Japan Times. Hij was toen 97 jaar oud en in uitstekende mentale en fysieke gezondheid. In dit interview deelde hij 12 tips voor een lang leven. Hoewel hij recent is overleden op zijn 105ste leeft zijn legende voort dankzij zijn simpele geheimen voor het hebben van een lang leven.

Wij hebben 6 van de tips van Dr. Shigeaki Hinohara voor je op een rijtje gezet:

1 Eet gezond
“Alle mensen die lang leven – wat hun nationaliteit of geslacht ook is – hebben één ding met elkaar gemeen: ze hebben geen overgewicht. Voor het ontbijt drink ik een kop koffie, een glas melk en wat sinaasappelsap met een theelepel olijfolie erin. Olijfolie is goed voor de aders en het houdt mijn huid gezond. Lunch bestaat uit melk en wat koekjes of, als ik het te druk heb om te eten, niets. Ik heb nooit honger want ik focus me op mijn werk. Het avondeten bestaat uit groenten, een beetje vis en rijst en 2 keer per week 100 gram mager vlees.”

2 Niet smokkelen
“Om gezond te blijven moet je altijd de trap nemen en je eigen spullen tillen. Ik neem twee treden tegelijk om mijn spieren in beweging te houden.”

3 Blijf je bijdrage leveren aan de maatschappij
“Het is prachtig om zo lang te leven. Tot je 60 jaar oud bent is het makkelijk om voor je familie te werken en om je doelen te behalen. Maar wanneer we ouder worden zouden we ernaar moeten streven om onze bijdrage te leveren aan onze maatschappij. Sinds mijn 65ste heb ik altijd als vrijwilliger gewerkt. En nog steeds doe ik 18 uur per week aan vrijwilligerswerk en ik vind het heerlijk.”

4 Verspreid je kennis
“Deel wat je weet. Ik geef 150 lezingen per jaar, soms voor kleuterklassen, soms voor zakenmensen. Ik spreek meestal 60 tot 90 minuten en ik blijf altijd staan, zo blijf ik sterk.”

5 Probeer je te verzetten tegen materialisme
“Maak jezelf niet gek om materiële zaken. Onthoud: Je weet niet wanneer het jouw tijd is en je kunt je spullen niet meenemen naar de volgende plek.”

-> De sleutel tot geluk? Bezig blijven, volgens de Japanse filosofie 

6 Onderschat nooit de kracht van plezier
“Pijn is iets mysterieus en plezier hebben is de beste manier om het te vergeten. Als een kind ergens pijn heeft en je gaat samen een spelletje spelen dan verdwijnt de pijn naar de achtergrond. Ziekenhuizen moeten tegemoet komen aan de basisbehoeftes van patiënten; we willen allemaal plezier hebben. Bij het St. Lukes hebben we muziek- en dierentherapie en kunstlessen.

De foto bij dit artikel is van Karsten Thormaehlen