Burn-out Gezondheid

Waarom jij echt tijd zou moeten nemen om te ontspannen

Waarom jij echt de tijd zou moeten nemen om te ontspannen
Tessa Brik
Geschreven door Tessa Brik

Bij een gezonde leefstijl denken mensen vaak wel aan bewegen en gezond eten, maar vergeten dat ontspanning net zo belangrijk is. In de praktijk zie ik het veel. Vrouwen die zichzelf de rust niet gunnen. Want naast je werk, huishouden, sporten, relatie, familie en vrienden blijft er verrekte weinig tijd over. Die tijd gebruiken voor een lang bad, een goed boek of een Narco’s aflevering blijkt lastig. Logisch, wanneer je van de ene in de andere afspraak rolt ben je weinig met je eigen behoeften bezig.

Ontspannen vraagt dus om meer dan alleen tijd maken voor jezelf. Het vraagt ook om een omschakeling in je hoofd (en in je spieren trouwens). Jezelf volledig overgeven aan ontspanning is zo makkelijk nog niet. Toch is het ontzettend belangrijk om hier wél je aandacht aan te geven. Waarom? Vandaag zeven redenen waarom ontspannen voor jou zo belangrijk is.

1. Je weerstand wordt beter
Je lichaam en brein reageren op de dagelijkse stress en spanningen. Je hartslag versnelt, je raakt vermoeid en je bloeddruk stijgt. Door regelmatig te ontspannen gun jij jouw lichaam en brein wat rust. Dit heeft een positief effect op de werking van je darmen en je afweersysteem.

2. Je slaapt beter
Mensen die in bed veel piekeren doen er goed aan om overdag meer te ontspannen. Het ontbreken van ontspanning overdag zorgt er namelijk voor dat je brein en spieren continue in gespannen staat verkeren. Wanneer je overdag regelmatig ontspant zal je merken dat je ’s avonds niet alleen makkelijker in slaap valt maar ook beter kunt doorslapen.

3. Je kunt beter met tegenslagen omgaan
Door je regelmatig te ontladen zorg je ervoor dat je spanningsniveau niet te hoog oploopt. Hierdoor kun je beter met tegenslagen omgaan.

4. Ontspanning verbetert je sociale contacten
Wanneer jij je regelmatig oplaadt en ontlaadt heeft dit een positieve invloed om je sociale contacten. Je kunt meer van een ander hebben en je hebt ook meer zin om leuke dingen te ondernemen wanneer je je ontstresst en uitgerust voelt.

5. Effectiever inspanning kan leveren/ werken
Spanning en stress blokkeren je brein. Hoe meer stress jij hebt hoe minder er uit je handen komt. Ervaringen laten zien dat, wanneer jij door de dag heen meer tijd neemt om je lichaam en brein wat rust en ontspanning te gunnen, je veel effectiever kunt werken.

6. Je bent creatiever
Datzelfde geldt voor je creativiteit. Uren achter elkaar doorwerken heeft een negatieve invloed op je creativiteit. Persoonlijk vind ik het heerlijk om iedere twee a drie uur een stukje te gaan wandelen of iets totaal anders te gaan doen. Dit zorgt voor ontspanning in mijn hoofd waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën.

7. Preventie overspannenheid/burn-out
Mijn visie op een burn-out is dat je draaglast groter is geworden dan je draagkracht. Draaglast zijn mensen, situaties en dingen die je energie kosten en draagkracht zijn de mensen, situaties en dingen die je energie geven. Wanneer dit langere tijd uit balans is ben je steeds minder weerbaar tegen stress. Al de bovengenoemde punten worden in dat geval juist minder; geen zin in sociale contacten, je slaapt slechter, minder concentratie en je hebt een creatief niveau van een pinda.

Hopelijk heb ik je door middel van dit artikel kunnen laten zien hoe belangrijk ontspanning is voor je gezondheid. Je hebt twee soorten ontspanning. Ontspanning die je energie geeft door leuke dingen te doen (bv. weekendje weg) en ontspanning die je energie geeft door rust (het lezen van een boek). Beide vormen zijn belangrijk en dragen bij aan het voorkomen van overspannenheid of een burn-out.

Heb jij tips voor andere lezeressen? Hoe maak jij tijd om te ontspannen?

Over de schrijver

Tessa Brik

Tessa Brik