Gezondheid

5 manieren om een depressie op natuurlijke wijze te voorkomen

Waarom is belangrijk om je bilspieren trainen?

Niet elke antidepressiva komt uit een potje. Er zijn verschillende natuurlijke manieren om je depressie tegen te gaan. Kleine veranderingen in je leven kunnen je helpen om je stemming te verbeteren en depressie te voorkomen.

1 Voldoende slaap
Er zijn weinig dingen irritanter dan liggen woelen in je bed zonder dat je de slaap kunt vatten. Maar wanneer je continue slaapproblemen hebt dan heeft dit serieuze effecten op je gezondheid. Te kort slaap wordt door wetenschappers gelinkt aan depressie en het gebruiken van melatonine supplementen of lichttherapie kan daadwerkelijk helpen tegen symptomen van depressie.

Of je nou worstelt met een zware depressie of gewoon opzoek bent naar iets wat je stemming verlicht dan is het verbeteren van je nachtrust een goede eerste stap. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed, doe een uur voordat je naar bed gaat al je schermen al uit en kijk eens naar de mogelijkheden van lichttherapie als je overdag niet voldoende zonlicht krijgt.

2 Sporten
Dit is waarschijnlijk niet nieuw voor je, maar sporten is echt enorm belangrijk. Het is niet alleen voor je fysieke gezondheid goed, maar ook voor je mentale gezondheid is het zeer waardevol.

Je hoeft echt niet direct een marathon te lopen om te kunnen profiteren van de voordelen van beweging. In een recent onderzoek lieten de onderzoekers patiënten met een depressie fietsen op een hometrainer. En ze kwamen erachter dat al na 15 minuten beweging het cortisol level en de andere symptomen van depressie aanzienlijk waren verminderd.

3 Reguleer je bloedsuiker
Heb je ook wel eens een snack gehad vol met suikers, om je na een uur ellendig en moe te voelen? Wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. Dus als je bloedsuiker stijgt door je suikerkick dan klapt het daarna ook weer vol naar beneden, waardoor je stemming ook direct naar beneden zakt. Maar volgens recent onderzoek speelt suiker een grotere rol in het krijgen van een depressie dan in eerste instantie gedacht. Onderzoekers hebben data geanalyseerd van 6 landen en kwamen tot de conclusie dat er een significant hoge correlatie tussen suikerinname en depressie is.

Als je worstelt met depressie dan is het goed om de ‘middagdip’ te voorkomen door je bloedsuiker stabiel te houden. Zorg ervoor dat je regelmatig en gezond eet en voeg aan elke maaltijd eiwitten toe.

4 Gezonde vetten eten
Eet je voldoende vis? Onderzoekers kwamen erachter dat het eten van voeding wat veel omega-3 vetzuren bevat (bijvoorbeeld zalm en sardines) de symptomen van depressie verminderen. Ook lijnzaad en walnoten zijn goede bronnen van omega-3.

5 Zorg voor een doel of passie in het leven
Zelfs als je gezond eet, voldoende slaapt en je regelmatig beweegt is er bijna niets wat zo goed voor je stemming is als het hebben van een doel of passie. Volgens onderzoek leven mensen die een doel in het leven hebben 7 jaar langer dan de mensen die dit niet hebben.

Een studie waarin de levensstijl van ouderen in Japan onder de loep werd genomen toont aan dat de mensen die geen symptomen van depressie hadden een leven hadden gehad waarin ze fysiek altijd in beweging zijn geweest, een gezond dieet hadden en altijd hobbies hebben gehad. Door een activiteit te vinden waar je plezier uithaalt geef jij je leven meer betekenis en vind je een doel in het leven.