Gezondheid

Slaapproblemen? Probeer deze tips

Slaapproblemen? Probeer deze tips

Een goede nachtrust is belangrijk om op te laden en de volgende dag fris te beginnen. Maar als je last hebt van slaapproblemen lukt dat vaak niet. Een paar tips om je slaapritme te verbeteren.

Herinrichten van de slaapkamer
De slaapkamer heeft een enorme invloed op de kwaliteit van je slaap. Wist je bijvoorbeeld dat 17 graden de perfecte slaaptemperatuur is? Veel mensen hebben in de slaapkamer de verwarming of elektrische deken aan. Ondanks dat dit lekker warm is, is het niet goed voor je nachtrust. Zet deze dus uit als je gaat slapen. De inrichting van de slaapkamer speelt tevens mee. Een nette kamer heeft invloed op je gemoedstoestand en dus ook op je slaapkwaliteit. Houd je slaapkamer dus lekker opgeruimd en schoon.  

Slaapdagboek bijhouden
Slaapproblemen lijken soms uit het niets te ontstaan. Toch is niets minder waar. Zo kunnen financiële onzekerheden een slechte nachtrust veroorzaken. Vaak spelen deze dingen onbewust, waardoor je niet eens doorhebt dat het zoveel invloed heeft. Een slaapdagboek kan hier wat meer inzicht in geven. Hierin schrijf je alles op wat met je slaapritme te maken heeft. Van je gemoedstoestand tot de kwaliteit van de slaap. Je zal zien dat je na verloop van tijd een patroon ontdekt. En als je dat weet, kan je er wat aan doen. Denk aan mindfulness oefeningen of therapiesessies waarbij je met stress leert om te gaan.

Goede voeding
Voeding heeft overal invloed op, maar vooral op je slaap. Als ‘s avonds laat gaat eten en kort daarna gaat slapen, kost het je lichaam meer energie om te verteren. Hierdoor slaap je een stuk onrustiger. Zorg daarom voor een gezond en gevarieerd dieet. Eet bijvoorbeeld wat vaker plantaardig en sla je ontbijt niet over. Een goede tip is om hennepzaadolie toe te voegen aan je dieet. Deze olie zit vol met mineralen, vitamines en goede vetten. 

Aanvullende supplementen
Er zijn supplementen die je kunnen helpen om je nachtrust te verbeteren. Een bekend supplement is melatonine. Dit hormoon maakt je lichaam zelf ook aan in je hersenen en zorgt ervoor dat je biologische klok goed werkt. Als het donker wordt, maakt je lichaam namelijk melatonine aan. Dit hormoon helpt bij het inslapen zodat je niet onnodig wakker ligt. Een wat minder bekend – maar niet minder effectief – middel is CBD olie van Royalqueenseeds. Deze olie kan helpen bij het inslapen en verbetert de duur van de slaap. Sommigen vinden zelfs dat het de kwaliteit van de slaap verbetert. Het verhoogt namelijk de diepe slaapfase en vermindert de REM slaap.