Gezondheid

Belang van de collageen huishouding voor optimale gezondheid

Belang van de collageen huishouding voor optimale gezondheid

In ons lichaam wordt afdoende collageen aangemaakt tot ongeveer het 25ste levensjaar. Daarna neemt de lichaamseigen productie van collageen ieder volgende levensjaar fors af. Het is een bepaald eiwit wat onder andere zorg draagt v.w.b. de elasticiteit van de huid, het kraakbeen, de botten en de gewrichten. Buiten dat heeft het meerdere functies. Zo zorgt het voor cohesie en een sneller herstel van dezelfde spieren, botten en huid. Naarmate je ouder wordt maakt het lichaam zelf dus steeds iets minder collageen aan. Het resultaat is vaak een verouderde huid en eventuele andere klachten en kwalen die kunnen ontstaan door een tekort hieraan.

Gewrichten zullen op oudere leeftijd steeds minder soepel worden. Spieren worden minder sterk en de huid begint zichtbare rimpels te krijgen. Helemaal te voorkomen is dit uiteraard niet. Maar door op andere manieren te zorgen dat je voldoende collageen binnenkrijgt, kun je jouw lichaam dus wel een stuk op weg helpen. Daarom gaan we kijken waarom collageen zo essentieel is. We bespreken in welke voeding het zit en welke goede alternatieven je nog meer hebt om de aanmaak van collageen te stimuleren. 

Waarom is collageen essentieel?
Met voldoende collageen zorg je voor een huid die elastisch blijft. Daarmee oogt deze vele malen stralender en strakker. Vanaf het moment dat je lichaam gaat minderen met de aanmaak van collageen verlies je rond 1% per jaar. Wanneer de jaren gaan tellen is het dus vrij logisch dat de huid snel veroudert, omdat er helemaal geen collageen meer aangemaakt wordt.

Door de productie van collageen een handje te helpen, blijft de huid dus stukken elastischer en oogt deze minder oud. Maar het beschermt ook de organen, stimuleert de spijsvertering en houdt de spieren soepel en helpt deze op te blijven bouwen. De aanmaak van collageen is dus bij lange na niet alleen belangrijk voor iedereen die er goed uit wilt zien en een stralende huid wil hebben. Er zijn andere redenen die het eigenlijk nog veel belangrijker maken. Daarom gaan we snel kijken uit welke voeding je collageen allemaal kunt halen. 

In welke voeding zit veel collageen?
Eigenlijk heeft je hele lichaam er dus veel baat bij wanneer je het collageen niveau op peil houdt. Er zijn echter geen medicijnen, crèmes of andere wondermiddelen waarmee je dit kunt doen. Collageen in crèmes, werkt sowieso niet om de collageen huishouding te verhogen, daar zijn vrijwel alle onderzoekers het over eens. Het probleem daarmee is dat de collageen in het smeersel niet door de huidlaag kan komen. De lichaamseigen collageen bevindt zich namelijk dieper onder de huid. En de externe gesmeerde collageen kan de huidbarrière niet passeren. Smeren is dus vrijwel zinloos, v.w.b. het verhogen van het niveau aan collageen in je lichaam.  

Wél is er collageen in poedervorm, zogenaamd gehydrolyseerd collageen, als goed alternatief wanneer het niet altijd lukt om collageen uit de voeding te halen. Het is immers logisch dat je niet altijd de hele dag door dingen kunt eten waar veel collageen in zit.

Met de volgende voeding kun je dit onder andere voor elkaar krijgen:

  • Noten
  • Bessen
  • Wit vlees
  • Vis 
  • Eieren
  • Peulvruchten
  • Zaden

Collageen zit met name in vlees en vis. Een voorbeeld van een uitermate rijke bron van collageen is botten bouillon. Doch zal het voor weinig mensen een appetijtelijk vooruitzicht zijn om iedere dag hompen vlees weg te moeten werken en botten bouillon tot zich te moeten nemen om de collageen huishouding op optimaal niveau te houden.

Andere voeding soorten, zoals bijv. zwavelrijke voeding, denk dan aan alle soorten olijven, knoflook en ui, die helpen je lichaam een handje om zelf meer collageen te produceren. Deze bevatten zelf dus geen of weinig collageen maar kunnen wel indirect de lichaamseigen productie naar een hoger niveau tillen. Verder is vitamine C erg belangrijk voor de lichaamseigen collageen aanmaak. Een gedegen collageen poeder zal dan ook altijd verrijkt zijn met vitamine C. Maar je kunt natuurlijk ook vitamine C halen uit je voeding o.a. door bessen.

Glycine, proline en lysine zijn allemaal aminozuren die belangrijk zijn voor de aanmaak van collageen. Ze zijn onder andere terug te vinden in vis, eieren, rund- en varkensvlees, zeewier en eieren.

Een probleem met collageen uit voeding halen is verder, dat het het lichaam veel moeite kost om dit af te breken tot bruikbare collageen. Dit in tegenstelling tot het gehydroliseerde poeder, dat al voor-verteerd is en daardoor beter opneembaar voor het lichaam. Al tijden is er de ‘whole foods’ trend, dat mensen zoveel mogelijk ‘echte’ voeding willen eten. Dit is een goede zaak natuurlijk. Maar v.w.b. collageen is het uitermate lastig, zeker wanneer je eenmaal 50+ bent, om alle benodigde collageen puur uit je voeding te halen, bijna ondoenlijk. Nogmaals, tenzij wellicht je iedere dag aan de botten bouillon wilt. 

Goede alternatieven voor collageen
Toch is het moeilijk om alleen via voeding de collageenaanmaak voldoende te stimuleren. Het is logisch dat dit niet altijd lukt. Bovendien kun je niet de hele dag door vlees eten. Daarom is gehydrolyseerd collageen een goede optie. Niche4Health biedt bijvoorbeeld gehydrolyseerd collageen aan in poedervorm. Deze collageen poeder is voor-verteerd, en verrijkt met Vitamine-C en Vitamine-D. De laatste is sowieso goed voor de botten, maar deze vitaminen dragen er ook aan bij dat collageen beter wordt opgenomen in het lichaam. Uiteindelijk zullen de resultaten bij het gebruik van gehydrolyseerd collageen dus nog beter zijn. 

Overige pluspunten van gehydrolyseerd collageen
Omdat collageen hydrolysaat een opneembare vorm van collageen is, kun je het makkelijk gebruiken. Deze hoog geconcentreerde combinatie van verschillende aminozuren is voor iedereen die het wil nemen makkelijk toe te passen, ook voor dagelijks gebruik. Zie hier de grootste voordelen van het gebruik van gehydrolyseerd collageen op een rijtje:

1: Het is goed voor het hart
Door gehydrolyseerd collageen te nemen, kan het risico op aandoeningen aan het hart verkleind worden. Omdat collageen helpt bij de structuur van je aderen, wordt het bloed in je lichaam makkelijk getransporteerd. 

2: Stimuleert de haargroei
Als we de collageen poeder ervaringen zo lezen, dan lijkt vrijwel iedereen betere kwaliteit van nagels en haar op te merken. Door voldoende collageen aan te maken wordt de haargroei gestimuleerd. Voor iedereen die snel minder haar krijgt op een bepaalde leeftijd is dit dus een goede tip. De nagels groeien hierdoor ook sneller.

3: Meer spiermassa en minder botverlies
Tot een tiende van al het spierweefsel is opgemaakt uit collageen. Logisch dus, dat je door meer collageen aan te maken makkelijk meer spiermassa kunt krijgen, zeker in combinatie met de juiste training. Ook je botten zijn opgemaakt uit veel collageen. Dit zorgt ervoor dat ze sterk blijven en geeft structuur. Minder collageen betekent minder botmassa, wat met voldoende collageen tegengegaan kan worden.

4: Goed voor de darmen
Hier zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor, maar er klinken veel geluiden dat collageen helpt tegen bepaalde darmproblemen. Wanneer we zien aan welke andere zaken collageen allemaal bijdraagt, is het geen gekke gedachte dat het helpt om een betere doorlaatbaarheid van de darmen te bevorderen.