Geluk Gezondheid

Waarom ik sport nodig heb om mijn depressie tegen te gaan

Hoe sporten mij helpt om mijn depressie tegen te gaan

Door Amy Clover voor MindbodyGreen

De eerste 20 jaar van mij leven was me verteld dat mijn depressie iets was wat me voor het leven zou achtervolgen. Dus ik luisterde naar mijn dokter en therapeut en zag hoe ik geleefd werd door mijn depressie, in plaats van dat ik actie ondernam om het leven te creëren wat ik wilde. En dit leidde tot mijn dieptepunt.

Nadat ik in 2005 was opgenomen in het ziekenhuis omdat ze bang waren dat ik zelfmoord zou plegen, nam ik mij voor om stapje voor stapje mijn lot te veranderen. En wat bleek? Lopen op de loopband was de actie die ik nodig had! Sporten helpt me om me mentaal sterker te maken. Onderstaand zie je een aantal manieren waarop sport mij helpt om mijn depressie tegen te gaan.

1 Sporten geeft me een uitlaatklep als ik me down voel
Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen minder kans hebben om terug te vallen nadat ze zijn hersteld van een depressie als 3 keer of meer per week sporten. Toen ik met mezelf worstelde greep ik al snel naar verdovende middelen om mijn pijn te verzachten. Wanneer ik me nu teneergeslagen of nerveus voel ga ik rennen om zo de donkere wolk te verlichten. Ik voel me lichter als ik terug kom. En ook al is het zware gevoel niet helemaal weg, te weten dat ik zelf actie kan ondernemen om het ergste gevoel weg te halen geeft me kracht.

Mensen die gefocust zijn op sporten en gezond blijven schijnen gelukkiger te zijn dan andere mensen (waarschijnlijk door de endorfines die vrijkomen). En door mezelf met deze mensen te omringen word ik ook blijer. Ik heb mijn beste vriendin en echtgenoot ontmoet op de sportschool en zij inspireren mij elke dag om weer een stukje sterker te worden.

2 Mezelf door een zware work-out slepen is goed voor mijn eigenwaarde
Ik kan al behoorlijk wat gewicht heffen, mezelf door heftige sprints pushen en bepaalde houdingen kan ik langer volhouden dan de meesten. Door fysieke pijn te ervaren realiseerde ik me dat ik niet zo snel ‘breek’. Ik was altijd bang om mezelf emoties te laten voelen omdat ik weet hoe donker mijn emoties kunnen zijn.

Nu dat ik fysiek en mentaal sterker ben geworden weet ik dat geen enkele emotie mij er meer onder kan krijgen. En daarom kan ik nu aandacht geven aan mijn emoties zodat ze kunnen helen in plaats van ze te negeren zoals ik in het verleden deed.

3 Doordat ik nu fit ben, ben ik een stuk zelfverzekerder geworden
Toen ik fysiek sterker begon te worden, werd ik ook zelfverzekerder over mijn lichaam. Ik leerde hoe ik mijn armen in balans moest houden tijdens yoga, hoe ik zware gewichten kon heffen en hoe ik mijn houding kon verbeteren. Ik ben trots op hoe ik er nu uitzie, maar nog belangrijker, ik ben trots op waartoe mijn lichaam in staat is.

4 Sporten heeft me geholpen om van mezelf te houden
Toen ik mezelf begon te concentreren op van mezelf houden door tijd te besteden aan beweging, volgden andere dingen vanzelf. Ik begon beter te eten, te mediteren en aan mindfulness te doen waardoor ik mijn depressie veel beter kon ‘managen’.

Mantra’s werden mijn redding in de sportschool en erbuiten. Ik gebruik mantra’s tijdens zware oefeningen en toen ik ze een tijdje tijdens het sporten gebruikte ging ik ze ook buiten de sportschool gebruiken. Ze maken me sterker als ik moeilijke keuzes moet maken die me naar een gelukkiger en gezonder leven leiden.

5 Wanneer al het andere in mijn leven door mijn depressie door mijn vingers lijkt te  glippen, geeft sporten me een gevoel van controle
Ik kan maar weinig van de symptomen van mijn depressie controleren, wat me soms een machteloos gevoel geeft. Maar ik heb wel controle op het bewegen van mijn lichaam en ik zorg ervoor dat ik elke dag wat beweging krijg. Soms is het maar 10 minuten, maar 10 minuten die jij strijdt tegen je ziekte zijn kostbare minuten!

6 Ik kan beter ademen
Er wordt veel gezegd over diep in- en uitademen. Diep in- en uitademen kalmeert je geest en verlicht stress (depressie zorgt voor enorm veel stress in je lichaam). Omdat ik diep ademhalen integreer in mijn work-outs is het buiten de sportschool ook een gewoonte geworden. Elke keer als ik een lastige situatie heb, dan merk ik dat ik diep inadem door mijn buik. Het is een eenvoudige manier om weer tot jezelf te komen.

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat ik niet ben genezen. Mijn depressie komt door een chemische disbalans en zal altijd bij me blijven. Maar het verschil is dat ik nu precies weet wat ik kan doen om mijn depressie zo min mogelijk invloed op me te laten hebben. Ik leef een plezierig en mooi leven, ondanks mijn aandoening.