Burn-out Geluk

10 mooie dingen die gebeuren wanneer jij je grenzen aangeeft

Waarom jij echt de tijd zou moeten nemen om te ontspannen

Je kunt niet altijd alles voor iedereen doen. Een leven zonder grenzen betekent dat je bijna nooit nee zegt en dat je eerst over de gevoelens van een ander nadenkt voordat je over je eigen gevoelens nadenkt. Dit gedrag is zo uitputtend dat het zelfs kan leiden tot een burn-out!

Daarom zijn grenzen zo belangrijk. Persoonlijke grenzen zijn er niet om andere mensen buiten te houden, nee ze zijn er om jouw leven en dat van je mensen om je wie je het meeste geeft zo fijn mogelijk te maken.

Onderstaand zie je 10 dingen die er gebeuren wanneer jij je grenzen bewaakt:

1 Je bent meer zelfbewust
Door zelfbewust te zijn herken jij jouw behoeftes en gevoelens, zonder dat jij je laat beïnvloeden door anderen of door je omgeving. Je grenzen aangeven is een teken van zelfbewustzijn en kan enorm goed zijn voor je eigen welzijn. “Door grenzen aan te geven zie je het gezonde verschil tussen jouw gevoelens en behoeftes en die van anderen. Grenzen hoeven geen barrières of muren te zijn”, aldus Chad Buck, psycholoog, tijdens een interview met de Huffington Post.

2 Je wordt een betere vriend of partner
Grenzen maken het mogelijk om jezelf weer even op te laden. En wanneer je bent opgeladen heb je voldoende energie om leuke dingen te doen met of voor de personen waar je om geeft. Daarnaast zul je als resultaat ook meer respect hebben voor hun behoeftes. Chad Buck legt uit: “Wanneer jij geen grenzen stelt dan zullen anderen deze voor je bepalen of gewoon negeren dat jij ook je limieten hebt”. Buck: “Onderzoek toont aan dat mensen die zelf geen gezonde grenzen hebben sneller geneigd zijn om over de grenzen van anderen te gaan”.

3 Je zorgt beter voor jezelf
Grenzen helpen je om prioriteiten te stellen voor je eigen welzijn. Het is niet egoïstisch om voor jezelf te zorgen. Het zorgt ervoor dat je meer energie hebt waardoor je ook beter voor anderen kunt zorgen.

4 Je bent minder gestrest
Door constant de behoeftes van anderen jouw leven te laten bepalen raak je uitgeput, want iedereen heeft op een bepaald niveau stress of problemen. Zonder grenzen absorberen we de stress van anderen om ons heen. Wanneer jij jouw grenzen niet kunt bepalen dan stel jij jezelf open voor ieders problemen en is de kans groot dat je niet meer goed op jezelf past. Wanneer je gezonde grenzen hebt dan krijg je niet ook de stress van iedereen om je heen op je bordje.

5 Je kunt beter communiceren
Om je grenzen aan te geven moet je weten wat je wel en niet tolereert. Dit betekent dat je open en duidelijk moet zijn. Wanneer jij jouw behoeftes aangeeft moet je wel duidelijk en eerlijk zijn. En openheid en eerlijkheid zijn belangrijke elementen van goede communicatie.

6 Je zal meer mensen vertrouwen
Mensen zijn bang dat ze anderen pijn doen wanneer ze hun grenzen aangeven. Want voor velen van ons is liefde en goedkeuring afhankelijk van het pleasen van anderen. Wanneer je grenzen aangeeft dan bestaat de kans dat je niet geliefd bent of wordt geaccepteerd. Maar vertrouw op de mensen om je heen, ze zullen je echt niet zomaar laten vallen. Door aan te geven dat je niet alles kunt doen, zul je moeten vertrouwen op de reacties van anderen. En meer vertrouwen betekent betere relaties.

7 Je bent minder boos
Wanneer je geen grenzen stelt geef je anderen de regie over jouw leven – en dat kan leiden tot woede. We laten mensen wegkomen met dingen die niet oké zijn, aldus Brene Brown, waardoor we boos worden en een wrok koesteren. Wees assertief zonder agressief te zijn. Door assertief te zijn ben je direct zonder kwetsend te zijn.

8 Je leert nee zeggen
“Nee” is een klein woordje maar het is wel enorm krachtig. De makkelijkste manieren om je grenzen in te zetten is om alles af te wijzen wat je eigenlijk niet aan kunt. Klinkt moeilijk, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn.

9 Je doet dingen die jij wilt doen
Je doet geen dingen meer die je eigenlijk niet wilt of niet aankunt. Omdat je “nee” durft te zeggen krijg je de kans om dingen te doen die je echt wilt doen. Grenzen bieden nieuwe kansen en ervaringen.

10 Je hebt meer begrip voor anderen
Brene Brown heeft ooit gezegd dat de meest aardige mensen die zij de afgelopen 13 jaar heeft geïnterviewd ook de mensen waren die de meeste grenzen hadden. En dat is niet gek. Wanneer je aardig bent voor jezelf en je weet wat je wel en niet aankunt of tolereert dan kun je ook beter begrijpen dat er andere mensen zijn die ook hun grenzen aangeven.

Dus een makkelijker, aardiger en warmer leven omdat je grenzen aan durft te geven en voor jezelf zorgt? Klinkt niet verkeerd toch?

www.huffingtonpost.com