Geluk

Zo krijgt tegenslag geen vat op je

Als je alle ballen in de lucht probeert te houden is de kans groot dat je wat laat vallen
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Er zijn van die periodes dat echt álles lijkt tegen te zitten. Wil je vanochtend snel de deur uit, staat je fiets met een lekke band.
Kom je op je werk, krijg je meteen de wind van voren van een ontevreden collega die een andere beleving had bij de afspraak die jullie hadden gemaakt. Een telefoontje van de garage brengt je de ‘verrassing’ dat de grote onderhoudsbeurt aan je auto nog wat meer kleine mankementen aan het licht hebben gebracht, waardoor je een flinke rekening kan verwachten. En voor je gevoel regent het nu al een week te hard, terwijl je al lang je hardloopschoenen had willen aantrekken om een rondje te gaan lopen.

Al die tegenslag kan je zomaar aan het wankelen brengen, terwijl er feitelijk misschien niet eens zoveel aan de hand is. Maar een stapeling van negativiteit zorgt er nu eenmaal voor dat je hersenen gefocust raken op nog meer ellende en je vervolgens alleen dát nog maar ziet. Het mooie en leuke gaat volledig aan je voorbij.

Dan valt het niet mee om gemotiveerd te blijven en het geloof in jezelf vast te houden. Want tegenslag stelt je op de proef. Het test als het ware je weerbaarheid. Hoe ga je om met wat tegenwind? En hoeveel kun je hebben?

Dat je daar sterker en rijker uitkomt is een dooddoener die je vast niet wil horen, ook al is het waar. Maar er zijn best manieren om die negatieve periodes beter door te komen en je niet te laten meeslepen in de ellende.

In essentie is het simpel: zorg ervoor dat je positief blijft. Maar hoe dan?

  1. Wees je ervan bewust door welke bril je kijkt.
    Het filter dat je onbewust over je waarneming heen legt bepaalt in grote mate wat je ziet. Zoals gezegd heb je de neiging om alleen maar vervelende dingen te zien als je in een negatieve modus zit. Maar omgekeerd werkt het net zo. Kun je je nog herinneren hoe mooi, rose en vredig de wereld eruit zag toen je verliefd was? In een positieve modus zie je vooral de mooie, leuke en aangename dingen. Zodra je je hiervan bewust bent is het makkelijker om de aandacht te richten op het positieve. En dat versterkt zichzelf weer.
  2. Focus op je (eind)doel.
    Je hebt voor jezelf vast wel één of meerdere doelen gesteld, privé of in je werk. Als het weer eens flink tegen zit, komt meteen de vraag op of het je nog wel gaat lukken om dat doel te halen. Maar laat je niet afleiden door wat tegenslag. Zie het als niet meer dan een tijdelijke verstoring en blijf je focussen op je doel. Want jij weet wat het je gaat opleveren als je dat doel haalt. Hou dat voor ogen.
  3. Put uit eerdere ervaringen.
    Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je te maken hebt met tegenslag. Hoe ging dat de vorige keer? Hoe is het je toen gelukt om met die tegenslag om te gaan? Wat kun je daarvan leren en nu toepassen?

Ja, het kan ook niet altijd van een leien dakje gaan. Wat tegenwind hoort erbij. Maar zo’n mindere periode valt goed door te komen als je positief blijft en je vasthoudt aan wat je voor ogen hebt. Daarnaast ben je vaak vaardiger dan je zelf denkt, door ervaringen uit het verleden. Doe er je voordeel mee.

© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.

Heb jij ook behoefte aan wat meer rust in je hoofd? Ga dan naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie