Geluk

Waarom zijn sommige mensen onaardig of onvriendelijk en wat kun je hier nou aan doen?

5 redenen waarom sommige mensen nooit sorry zullen zeggen

Ik kreeg een what’s app van iemand binnen, een berichtje wat ik niet leuk vond. Dus ik zeg tegen mijn vriend: “Nou ja, moet je dit nou lezen?!. Wat een belachelijk bericht, wat een stomme tut is xxx zeg”. Ik was duidelijk boos (en had negatieve gedachtes). Ik laat het bericht aan mijn vriend lezen en hij zegt: “Wat maak jij je nou druk? Dit hoeft ze toch helemaal niet zo te bedoelen, je kunt het ook heel anders lezen…”. Oh juist ja, dat is misschien ook wel zo, maar ik had al een rot dag dus ik interpreteerde het bericht direct als negatief.

We vinden allemaal wel eens iemand onaardig, onvriendelijk of gewoon niet leuk. Wat vult deze negatieve gedachtes nou, hoe kom je hier aan? Deze waarheid is niet alleen verrassend hij is ook nog eens keihard, want vaak het ligt aan jezelf.. Bam, in your face! Ok laten we het wat afzwakken, het ligt niet zo zeer aan jou als op de manier waarop jij op dat moment iets interpreteert.

Vraag een groep mensen hoe zij zich voelen over een bepaalde situatie of ervaring die ze samen meemaken – een bruiloft, een reorganisatie, een lezing, een restaurant – het maakt niet uit wat het is, iedereen zal het op een andere manier ervaren. Want het gaat nooit om de ervaring zelf, het gaat erom over hoe de persoon die het ervaart zich op dat moment voelt. Hun interpretatie is gebaseerd op hun kijk op de wereld, hun huidige emotie, hun zeker of onzekerheid.

Jij ook vast wel eens een dag gehad die niet lekker liep, je bent ondertussen behoorlijk chagrijnig, hebt haast en dan loopt iemand je ook nog eens half omver, super irritant! Dus je reageert geïrriteerd en eigenlijk best onaardig tegen die andere persoon. Terwijl je op een andere dag misschien lachend had opgemerkt dat dit iedereen kan overkomen. Het kan dus wel degelijk aan jezelf liggen, hoe jij je op dat moment voelt en uit en hoe jij de situatie op dat moment interpreteert. Onderstaand wat voorbeelden:

Negatieve gedachte:
Mijn baas is intimiderend

Realiteit:
Jij voelt je niet zeker genoeg over jouw vaardigheden of bijdrages.
Heb je ooit door gehad dat jouw reactie op autoriteit een direct gevolg is van hoe zelfverzekerd jij je die dag voelt? Dit heeft alles te maken met de emoties die jij op die dag voelt en niet zo zeer met je baas. Focus op de dingen die je in het verleden hebt bereikt, dit zal jou een boost geven om voor jezelf op te komen!

Negatieve gedachte:
Mijn dominante vriend of vriendin is een pestkop

Realiteit:
Wat de één bazig vindt, vindt de ander heel normaal. Wat vertelt een dominante vriend jou over jouw grenzen? Stop met klagen en begin met assertiever te zijn, jij mag gewoon nee zeggen en je grenzen aangeven. Want niemand kan jouw domineren als jij dit niet toestaat. En natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel de moeite om het te proberen!

Negatieve gedachte:
Mijn collega is super irritant

Realiteit:
Iemand die ons irriteert laat ons vaak iets zien wat wij moet leren. Moet je misschien meer meelevend zijn, meer open staan of je dingen niet te persoonlijk nemen? Misschien is dit een goede leerschool om te leren om andere mensen te accepteren en om onze mening over hoe iemand zou moeten zijn los te laten.

Negatieve gedachte:
Mijn partner zijn opmerking was gemeen

Realiteit:
Jij voelt je kwetsbaar
Soms kan iemand een opmerking maken op een dag dat jij je goed voelt en je lacht erom. Een andere dag, wanneer jij niet zo lekker in je vel zit, dan kun je nog dagen na blijven denken over die opmerking. Wanneer je in staat bent om een opmerking oprecht weg te lachen of hier direct op te reageren door te zeggen dat je dit geen leuke opmerking vindt, dan voel jij je goed over jezelf en laat je het direct van je afglijden. Maar als jij er door beledigd bent dan voel jij je misschien kwetsbaarder en gevoeliger. Neem even een pauze en bedenk dat deze opmerking niet persoonlijk was en kies hoe jij hierop wilt reageren.

Andere mensen kunnen ons, als we dit toestaan, zo veel leren. De relaties die we hebben met andere mensen kunnen ons helpen om de wereld beter te begrijpen. Het is goed om te onthouden dat wanneer mensen negatieve gedachtes over jou hebben deze niets over jou hoeven te zeggen. Dus wanneer mensen tegen je snauwen, onbeleefd of onaardig zijn onthoud dan dat vaak een reflectie is van hoe zij zich voelen en dat je dit niet te persoonlijk hoeft aan te trekken.