Relaties

5 signalen van misbruik in een relatie (ook als er geen fysiek geweld is)

narcist

Je hebt geen blauwe plekken en littekens op je lijf, maar wel op je ziel. En omdat deze personen zo slim en manipulerend zijn ben je vooral aan jezelf aan het twijfelen. De ander zal jou overal de schuld van geven, jou ervan beschuldigen dat je overdrijft, dat je te gevoelig bent, dat je overal een drama van maakt.. en op een gegeven moment zal je het zelf gaan geloven. Onderstaand vind je voorbeelden van misbruik in een relatie en als jij deze dingen in je relatie herkent dan hoef je niet meer te twijfelen aan jezelf. Het ligt niet aan jou, jij bent slachtoffer geworden van een heel dominant en manipulatief persoon..

1 Hij probeert je te isoleren
Hij maakt waarschijnlijk moeilijkheden over dingen die nergens overgaan. Hij vertrouwt je niet en vertrouwt er niet op dat je daadwerkelijk met vriendin x hebt afgesproken. Hij heeft een hekel aan je familie en vriendinnen en zal ze zwart maken. Uiteindelijk zal je overstag gaan en zul je langzaam de band met je dierbaren verbreken en dan wordt het heel moeilijk om nog bij hem weg te gaan.

Maar je zult verbaast staan over hoe lief en flexibel je vrienden en familie zullen zijn als je eerlijk je verhaal doet. Je staat er niet alleen voor als je bij hem weggaat. Leg uit aan je dierbaren wat er is gebeurd en wat deze persoon met je heeft gedaan en zullen je (uiteindelijk) weer in hun armen sluiten.

2 Je partner mengt intimidatie technieken met smeekbeden voor sympathie
“Je weet dat ik vroeger heel erg ben bedrogen, daarom wil ik nu altijd in jouw telefoon kunnen kijken”, zomaar een voorbeeld van een partner die jou manipuleert om te krijgen wat hij of zij wil. Uiteindelijk heeft hij de toegangscodes van al je apparaten, mails en berichten. Je hebt niets te verbergen, maar dit is een teken dat hij geen enkel respect heeft voor jouw grenzen en privacy. Ondertussen loop jij op eieren omdat je privacy elk moment kan worden aangetast en je hebt geen idee wat dit gedrag triggert. Het is niet normaal om iemand constant te moeten geruststellen, vooral niet als “geruststellen” ten koste gaat van jouw persoonlijke grenzen.

3 Je partner probeert je gedrag te controleren
“Ik houd van volle vrouwen, kom op eet nog een toetje”, “Je bent veel te sexy gekleed voor je werk, je moet je anders kleden als je naar kantoor gaat. Ik hebt het beste met met je voor, ik weet hoe het er op kantoor aan toe gaat”. En als je dan toch niet luistert dan is dit het bewijs dat je niet genoeg van hem houdt… Misschien probeert jouw partner niet te controleren wat je eet of draagt, maar misschien probeert hij te controleren hoe je kookt, schoonmaakt, met wie je afspreekt of hoe je andere dingen doet. En hoe banaler en minder belangrijk de dingen zijn, hoe kleiner jij je voelt en hoe minder persoonlijke ruimte jij overhoudt.

4 Je partner zet jou weg als de ‘slechterik’
Jij bent de gene die ervoor zorgt dat hij zich zo slecht voelt. Zijn gedrag is te wijden aan het feit dat jij je zo misdraagt. Jij houdt geen rekening met zijn gevoelens of verleden. Kortom het is allemaal jouw schuld. Dit is niet waar! Niemand die van jou houdt zou jou ooit zo’n schuldgevoel willen aanpraten, laat je niet in een hoek drijven!

5 Je partner gebruik jouw empathie en liefde om je schuldgevoel te geven
Als jij een keer overstuur bent omdat het je te veel wordt dan zal hij dingen zeggen als: “Zie je wel, ik ben zo kalm en jij bent weer zo dramatisch, je mag blij zijn dat je mij hebt.” Vaak vallen vrouwen die heel lief en empathisch zijn ten prooi aan dit soort mannen. Ze zuigen alle liefde uit je tot je compleet uitgeput bent.

Natuurlijk hebben jullie het ook goed samen en kan hij als hij wil heel charmant zijn. Je wilt geloven dat hij deze keer echt zal veranderen, jullie liefde zit zo diep, dit heb je nog nooit eerder mee gemaakt. Maar dit is niet waar, je bent vooral verslaafd aan de pieken en dalen! Hij gaat niet veranderen, de enige die moet veranderen ben jij. Jij bent het waard om voor jezelf te kiezen. Kies voor jezelf en je eigen geluk, want deze man zal je nooit gelukkig maken.

Gerelateerd: Waarom we op slechte en emotioneel onbeschikbare mannen vallen