Geluk

Kunnen we niet eens wat aardiger voor elkaar zijn?

Kunnen we niet eens wat aardiger voor elkaar zijn

Plagen lijkt soms normaal te zijn, en dan gaat het niet over een liefdevolle plagerij van je geliefde of tussen vrienden maar over het soort opmerkingen die mensen maken om zichzelf beter te laten voelen. Opmerkingen die anderen bewust naar beneden halen, soms verpakt in een grapje.

In sommige groepen mensen lijkt plagen of opmerkingen geven verpakt in een grapje de norm te zijn. Wie is er scherper? Wie is er grappiger? Dat is belangrijk, ook als dit ten koste gaat van andere mensen. In plaats van te reageren op een opmerking met: “dit voelt niet goed, ik vind dit geen leuke opmerking”, lachen we vaak schaapachtig of ongemakkelijk mee. En gaan anderen er vanuit dat jij gewoon een ‘grappige’ opmerking terug maakt.

Ook online zijn mensen niet altijd zo aardig voor elkaar. De reacties die mensen achterlaten op websites of op Facebook zijn soms niet van de lucht. Soms lijkt het wel of mensen het echt grappig vinden om anderen naar beneden te halen of om iemand een slecht gevoel te geven.

Waarom doen mensen dit toch?

Het kan een manier zijn om onzekerheid te verbloemen
Door iemand naar beneden te halen of door iemand te wijzen op zijn of haar tekortkomingen dan voelt de ‘pester’ zich een kort moment beter over zichzelf en hij of zij krijgt op deze manier een boost zelfvertrouwen.

Het kan een manier zijn om een band te krijgen met iemand
Wanneer twee mensen lachen omdat ze samen een derde persoon pesten, dan creëert dit een gevoel van een (schijn) band. Door samen iemand anders te pesten of uit te lachen kun je snel samen een band creëren. En hoewel er misschien wel gelachen wordt is het goed om eens verder te kijken, is dit echt grappig?

Kon iedereen maar wat aardiger voor elkaar zijn. Lief met elkaar omgaan, met respect voor elkaar. Daarom is het ook zo fijn om te zien dat het ook anders kan. Dat er nog heel veel lieve en aardige mensen zijn, ook online. Als voorbeeld de Facebookpagina van herhealth.nl, daar steken mensen elkaar een hart onder de riem en steunen ze elkaar in hun reacties. Zo mooi om te zien dat er nog zo veel mensen zijn die het beste met elkaar voort hebben en die het niet nodig vinden om anderen onderuit te halen.