Gezond gewicht Gezondheid

9 tips om minder suiker te eten

Voor de eeuwige twijfelaars onder ons

Suiker, de meeste van ons vinden het lekker en zijn er toch een beetje verslaafd aan. Want zo’n heerlijke chocoladereep, een lekkere moorkop of die lekkere koekjes gaan er prima in bij ons Nederlanders. De World Health Organisation (WHO) adviseert om niet meer dan 50 gram suiker per dag te nuttigen. Maar in Nederland eten we met z’n alleen een stuk meer: gemiddeld eten we 103 gram suiker per persoon per dag.

Daarom is het belangrijk om op je suikerconsumptie te letten. Onderstaand vind je 9 tips om minder suiker te eten:

1 Wees voorbereid
Minder suiker eten wordt makkelijk als jij je voorbereidt. Neem bijvoorbeeld een gezonde snack mee naar je werk zodat je, als je trek krijgt, geen slechte dingen gaat eten die toevallig voorhanden zijn.

2 Zorg dat je bij elke maaltijd wat proteïne/eiwitten eet
Proteïne zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt waardoor je minder last hebt van trek in slechte dingen. Kip, eieren, kaas, hummus, zaden en noten zijn goede opties en zijn ook prima als tussendoortje te nuttigen.

3 Begrijp hoe je lichaam reageert op suiker
Onze hersenen reageren zeer heftig op suiker, wanneer we suiker eten komen er bepaalde stoffer vrij welke een soortgelijk effect op je heeft als sigaretten of drugsverslaving. Je hebt toch ook niet de neiging om maar door te blijven eten van broccoli of appels? Terwijl je misschien wel met gemak een zak drop achter elkaar leeg eet, een chocoladereep weg eet of een pak koekjes in 1 keer weg snaait.

4 Begin klein
Je kunt in een keer stoppen met suiker maar dat is best moeilijk, je kunt zelfs last krijgen van bijwerkingen omdat je lichaam moet ontgiften. Je kunt het jezelf ook wat makkelijker maken door bijvoorbeeld 1 verandering per week door te voeren.

5 Stop met frisdrank, voorgoed!
Er zit enorm veel suiker in frisdrank, in 1 blikje van cola175 ml zit ongeveer 35 gram suiker. Dat schiet dus al lekker op als je per dag maar 50 gram suiker mag volgens het WHO. En laat je niet voor de gek houden door light producten want deze schijnen de trek in suiker alleen maar te stimuleren.

6 Weet wat jouw triggers zijn
Merk je dat je gaat snaaien als je moe bent? Ga dan op tijd naar bed in plaats van nog een handje mm’s weg te werken. Ben je boos of verdrietig, suiker maakt je echt niet gelukkig dus snoep niet uit frustratie.

7 Zorg dat jij je maaltijden goed plant
Om je bloedsuiker stabiel te houden en zo je lekkere trek in toom te houden is het belangrijk om regelmatig te eten.

8 Verwar dorst niet met honger
Wanneer je niet goed genoeg hebt gedronken kun je het idee hebben dat je honger of trek hebt terwijl je eigenlijk gewoon vocht nodig hebt. Dus denk na over wat je neemt.

9 Accepteer dat je niet in 1 keer kunt veranderen
Niemand kan altijd gezond eten, we zijn ook gewoon maar mens. Maar gezond leven is wel belangrijk, daarom is het belangrijk om je keuzes voor minder suiker in je dagelijkse patroon op te nemen. Geef het niet op als je een slechte dag had, accepteer dat verandering tijd kost.