Geluk

Kies voor minder keuzestress

Keuzestress

We leven in een tijd waarin er veel te kiezen valt. Daardoor kunnen we het leven vormen zoals wij dat zelf willen. Wat een vrijheid! Mensen raken echter overweldigt door alle keuzes. Zijn bang het verkeerde te kiezen. En in plaats van vrijheid en een fijn gevoel heeft men last van verlammende keuzestress. Een paar aandachtspunten waarmee je het jezelf makkelijker maakt.

Laat je niet intimideren door alle opties
Een mooi voorbeeld van de hoeveelheid opties die er zijn, vind je in de supermarkt. Welke product je ook zoekt, ze zijn er in heel veel soorten. Denk aan de rijen pasta, schappen vol chocola, talloze soorten bier, diverse varianten brood. Er is heel veel. En mede door alle reclames lijkt het erg belangrijk om precies het goede te kiezen om je leven compleet te maken.

Heb je iets nodig en kan je niet kiezen? Ga dan voor zo simpel mogelijk. Of voor wat je gewend bent. Zoveel verschillen al die producten eigenlijk niet, dus het is het gewoon niet waard om zwetend en twijfelend door de supermarkt te rennen. Kies iets. En ga verder.

Er is niet één juiste keuze
Een van de redenen dat mensen niet goed kunnen kiezen, is dat ze het gevoel hebben dat hun leven er vanaf hangt. En dat is zelden het geval. Stel, je twijfelt over twee mogelijke banen. Je zet alle voors en tegens op een rijtje. Maar weet gewoon niet wat de beste keuze is.  Daarvan kan je in de stress raken.

Je kan het ook zien als iets positiefs: wat een geluk! Ze zijn beide leuk en geschikt, dus het maakt niet uit welke het wordt. En dit geldt voor heel veel in je leven: er is niet een juiste of beste keuze. Er zijn mogelijkheden. En jij mag er iets van kiezen. Wat een vrijheid!

Een keuze is niet voor eeuwig
Niet kiezen leidt tot stress en keuzestress. Door in ieder geval een keuze te maken, blijf je in beweging en kom je er achter hoe iets je bevalt. Ben je er niet blij mee? Gaat het niet zoals gehoopt? Kom je er al doende achter dat je het liever anders had gedaan? Mooi. Dan weet je dat. En nu kan je die nieuwe informatie, kennis en ervaring mooi meenemen in je volgende keuzes.

De belangrijkste keuze die jij kan maken, is om zelf te kiezen voor minder keuzestress.

Katja Linders