Gezondheid

8 wetenschappelijk bewezen manieren om gezond ouder te worden

8 wetenschappelijk bewezen manieren om gezond ouder te worden

1 Wandelen
Probeer elke dag minimaal 30 minuten te wandelen. Als dit te lang is kun je het opdelen in kortere stukjes. Regelmatig bewegen, vooral als het stevig genoeg is om je hartslag wat omhoog te brengen, geeft ons enorme gezondheidsvoordelen. Het houdt onze brein gezond, het kan er zelfs voor zorgen dat het de symptomen van Alzheimer vertraagt. Ook is het goed om ons gewicht op peil te houden, is het goed voor je stemming, houdt het je spieren en botten sterk, zorgt voor een betere nachtrust en het vermindert de kans op hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk en hoog cholesterol.  

2 Houd contact met de maatschappij
Eenzaamheid is schadelijk voor je gezondheid. Als jij je eenzaam voelt, of je nou alleen of met iemand woont, veel of weinig vrienden hebt, dan vergroot je de kans op depressie of dementie. Ouderen die het gevoel hebben dat ze geen deel meer uit maken van de maatschappij hebben meer moeite met dagelijkse taken zoals douchen of traplopen. Onderzoekers kwamen er achter dat eenzame mensen meer stress hormonen aanmaken wat voor ontstekingen, artritis en diabetes kan zorgen. Andere onderzoeken tonen aan dat eenzaamheid stress kan veroorzaken wat slecht is voor het immuunsysteem. Houd daarom contact met vrienden, doe vrijwilligerswerk of meld je aan voor bv een kaartclub. Als je niet meer zo mobiel bent is het niet gek om een rolstoel te kopen of eens na te denken over een wandelstok.

3 Eet vezels
Een makkelijke manier om goed voor jezelf te zorgen is door meer vezels toe te voegen aan je dieet. Wissel je witte brood om voor spelt of volkoren brood. Voeg kidney bonen toe aan je soep en stukjes appel aan je salade. Vezels geven je langer een vol gevoel, het verlaagt je slechte cholesterol en het vermindert je kans op hart en vaatziektes, diabetes en darmkanker. 

4 Stop met roken
Roken is dodelijk. Het brengt aan bijna elke orgaan in je lichaam schade toe. Sigaretten en andere producten met nicotine veroorzaken hart- en vaatziektes, kanker, longziektes, tandvleesaandoeningen en vele andere gezondheidsproblemen. Je lichaam begint 20 minuten na je laatste sigaret al met helen. De kans op het krijgen van een hartaanval vermindert direct als je stopt met roken. Na een jaar is de kans dat je een hartaanval krijgt zelfs al met de helft verminderd. 

5 Probeer Tai Chi
Deze rustige Chinese oefeningen combineren kalme bewegingen en diepe ademhaling. Het is een beetje als mediteren terwijl je beweegt. Tai Chi kan ouderen helpen om te voorkomen dat je valt, één van de meest voorkomende ongelukjes bij ouderen. Maar Tai Chi helpt ook met het verminderen van stress, het verbeteren van de balans, het versterken van de spieren, het soepeler maken van je ledematen,

6 Supplementen
Het is natuurlijk het beste om al je voedingstoffen uit je voeding te halen. Maar dat is niet altijd makkelijk, vooral na je 50ste heeft je lichaam meer vitamines en mineralen. Vooral de behoefte aan calcium, Vitamine D, Vitamine B12 en Vitamine B6 groeit naar mate je ouder wordt. 

7 Blijf optimistisch
Het leven test ons op verschillende manieren. We verliezen mensen van wie we houden, we krijgen te maken met tegenslag en gezondheidsproblemen. Maar positief denken kan een krachtige bondgenoot zijn. Als je ervoor kiest om optimistisch en dankbaar te zijn, reageren je lichaam en geest op dezelfde manier. Positieve mensen leven langer en hebben minder kans op hartaanvallen of depressies dan negatieve mensen. Je kunt echt leren om optimistischer te zijn. Het kost alleen even wat tijd en moeite. 

8 Zorg voor voldoende slaap
Slapeloosheid komt veel voor onder ouderen. Het betekent dat het lastig is om in slaap te komen en te blijven. Het helpt om elke dag het zelfde slaapschema aan te houden. Je kunt ook proberen om je slaapkamer donker te houden (dus geen blauwe lichten van je telefoon of laptop). Vermijd cafeïne en alchohol in de avond. Probeer overdag niet te slapen en vraag je huisarts om hulp.