Geluk

Column Josine: Mijn tips om om te gaan met een depressie

Mijn tips om om te gaan met een depressie.
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Depressie.. Zo’n lastig en toch nog beladen onderwerp maar dat slaat nergens op! We moeten er met zijn allen voor zorgen dat mentale aandoeningen uit het verdomhoekje komen, want het is niets om je voor te schamen! In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie.

Ook ik heb tijdens en na mijn burn-out een flinke depressie gehad. En wat heb ik dit zwarte monster gehaat. Echt uit het diepste van mijn hart. De momenten dat ik wakker werd en het al voelde, voelde dat alles die dag moeite zou gaan kosten.

Dat ik me uit bed moest slepen, dat ik echt op mezelf in moest praten om te gaan douchen omdat ik wist dat ik daarvan opknapte. Dat ik serieus trots was op het feit dat ik had gedoucht en ik vervolgens huilend, met een paniekerig gevoel probeerde de dag door te komen. Dat ik bijna niet naar buiten durfde en dat ik me letterlijk ziek voelde als ik mijn mail moest openen en ik dit dus gewoon niet deed.

-> 9 dingen die mensen met een (verborgen) depressie willen dat jij weet

Gelukkig wist ik wel altijd dat dit gevoel niet voor altijd was, dat ik het geluk had dat het ‘maar’ periodes waren. Periodes die kwamen, maar gelukkig ook gingen.

Tijdens deze periodes kon ik me toen soms letterlijk niet bedenken waarom ik in hemelsnaam op zou staan in de ochtend. Ik kon gewoon niets bedenken. Ik voelde me zo radeloos, zo hopeloos. Maar ook na zo’n periode gaat de zon gelukkig toch weer schijnen.

Hoe ik er voor zorgde dat zo’n donkere periode zo snel mogelijk weer voorbij ging?

1 Ik praatte erover
Ik kropte mijn gevoelens niet langer op. Ik had het geluk dat ik het aan mijn familie, vriend en vriendinnen kwijt kon als het niet goed ging. En uitspreken dat het niet goed ging scheelde voor mij al de helft.

2 Ik ging naar buiten
Uit onderzoek is bekend dat zowel antidepressiva als hardlopen werken tegen de symptomen van een depressie. Dus liep ik hard. Hardlopen is nog steeds goed voor me, maar het gaf mij toen echt veel verlichting want als ik had gelopen voelde ik de grijze wolk langzaam wegtrekken. Het is op zo’n moment enorm moeilijk om de stap te nemen om naar buiten te gaan, maar je zult beloond worden als je de stap toch zet.

-> 13 dingen om te onthouden als je van iemand houdt die depressief is

3 Ik praatte tegen mezelf
Ik zag ooit youtube filmpje voorbij komen over depressie. En in dit filmpje zei een arts iets over depressies wat ik altijd heb onthouden en waar ik heel veel aan heb gehad: “Niet alle stomme dingen die je denkt geloven, is net zo effectief als antidepressiva”. Deze zin heeft zo’n enorme impact op me gehad. Dus als ik weer eens vast zat in negatieve en angstige gedachtes dacht ik aan de zin van de arts: “Niet alle stomme dingen die je denkt geloven, is net zo effectief als antidepressiva” en dan riep ik mezelf tot de orde. En dit werkte bij mij!

Ik wilde je doormiddel van dit artikel laten weten dat je niet alleen bent en misschien heb je iets aan mijn tips, misschien niet. Maar weet dat er miljoenen mensen zijn die net als jij en ik worstelen met een depressie. Je bent niet raar en je hoeft je niet te schamen!

Als je naar mijn instagram account kijkt zie je ook een vrolijke meid die het allemaal enorm goed voor elkaar lijkt te hebben. En dit beeld klopt; ik ben heel gelukkig met mijn leven, maar er zit ook een andere kant aan en ik wil heel graag dat je weet dat je niet alleen bent.

Liefs Josine

Ook handig: 8 verborgen signalen dat je misschien depressief bent

Praten over depressie met je naasten kan helpen. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie