Gezondheid

13 Dingen om te onthouden wanneer je van iemand houdt die depressief is

1 Depressie is geen keuze
Depressie is één van de meest machteloze en frustrerende ervaringen die iemand kan hebben. Soms is het verdrietig zijn, soms leegte voelen en soms helemaal niets voelen. Er zijn momenten waarop depressie iemand verlamd kan laten voelen in hun eigen geest en lichaam, waardoor iemand niet in staat zijn om de dingen te doen die hij of zij vroeger leuk vond of de dingen die hij of zij zou moeten doen. Depressie is niet alleen een slechte dag of een slecht humeur, en het is niet iets waar iemand zomaar “overheen komt.” Onthoud dat niemand ervoor kiest om depressief te zijn.

2 Dingen zeggen als “het komt wel goed,” of “je moet gewoon het huis uitgaan,” is betekenisloos
Het is gemakkelijk om iemand deze dingen te vertellen omdat je denkt dat je hen een oplossing geeft of een eenvoudige manier om zich beter te voelen en hun pijn te verlichten, maar dit soort uitspraken komen altijd leeg, beledigend en eigenlijk betekenisloos over. Deze zinnen zorgen er alleen maar voor dat er meer spanning ontstaat, waardoor ze zich voelen alsof ze tekortschieten, en alsof je niet erkent wat ze doormaken door een pleister te plakken op een veel groter probleem. 

-> Mijn tips om om te gaan met een depressie

Ze begrijpen dat je alleen maar probeert te helpen, maar deze woorden maken hen alleen maar meer van streek. Een stille omhelzing kan zoveel meer betekenen dan clichématige uitspraken.

Wat je in plaats daarvan kunt zeggen:

Ik ben er voor je. Ik geloof in jou. Ik geloof dat je sterker bent dan dit en ik geloof dat je hier doorheen zult komen. Wat kan ik doen om je te helpen? Wat denk je dat je je beter zou kunnen laten voelen? 

Vermijd het geven van advies, maar laat ze weten dat je er voor hen bent en stel vragen om iemand te helpen ontdekken wat hij of zij beter zou kunnen laten voelen.

3 Soms moeten ze je afstoten voordat ze je dichterbij kunnen laten komen
Mensen die lijden aan depressie raken vaak gefrustreerd door het gevoel dat ze een last zijn voor andere mensen. Dit zorgt ervoor dat ze zichzelf isoleren en de mensen die ze het meest nodig hebben afstoten, waarbij ze zichzelf mentaal uitputten door zich af te vragen of ze hun geliefden belasten met hun verdriet. Als ze afstandelijk worden, onthoud dan gewoon om hen te laten weten dat je er nog steeds bent, maar probeer hen niet te dwingen om af te spreken of te praten over wat er aan de hand is als ze dat niet willen.

->9 dingen die mensen met een (verborgen) depressie willen dat jij weet

4 Het is oké om gefrustreerd te raken
Omdat iemand depressief is, betekent niet dat je aan al hun behoeften moet voldoen of om hen heen moet lopen alsof je op eierschalen loopt wanneer je bij hen bent. Mensen met depressie moeten zich geliefd en gesteund voelen, maar als dit een negatieve invloed begint te hebben op jouw leven, mag je dit erkennen en uitzoeken hoe je hen liefde en vriendelijkheid kunt tonen zonder jezelf op te offeren.

Volg Herhealth.nl ook op Instagram

5 Het is belangrijk om grenzen te bespreken en vast te stellen
Op momenten van frustratie is het belangrijk om een stap terug te doen en te kijken hoe je de depressieve persoon kunt helpen en tegelijkertijd je eigen gevoel van geluk en voldoening kunt behouden. Wees geduldig. Praat met hen over je zorgen en leg de grenzen uit die je moet creëren binnen jullie relatie. Ontdek iets dat voor jullie beiden werkt.

6 Ze kunnen gemakkelijk overweldigd raken
Voortdurende uitputting is een veelvoorkomend neveneffect van depressie. De dag doorkomen kan een overweldigende en uitputtende ervaring zijn. Ze kunnen er op het ene moment volledig prima uitzien en zich voelen, en in het volgende moment moe zijn en helemaal geen energie hebben, zelfs als ze elke nacht voldoende slapen. Dit kan ertoe leiden dat ze plannen plotseling afzeggen, evenementen vroeg verlaten of helemaal nee zeggen tegen dingen. Onthoud gewoon dat het niets te maken heeft met iets dat jij hebt gedaan. Het is gewoon een van de veelvoorkomende bijwerkingen van het leven met de ziekte.

7 Het gaat niet over jou
Wanneer je een geliefde hebt die met depressie te maken heeft, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat ze doormaken en te overwegen hoe hun verdriet een weerspiegeling is van jullie relatie. Als ze ruimte nodig hebben of afstandelijk worden, geef jezelf dan niet de schuld en vraag je niet af hoe je dingen anders zou kunnen doen om hen te genezen. Begrijp dat hun depressie niet over jou gaat.

8 Vermijd het stellen van ultimatums, eisen of het gebruiken van een “tough-love” benadering
Tegen iemand zeggen dat je het uitmaakt of niet meer met hen zult praten als ze niet beter worden, zal hen niet magisch genezen van hun ziekte. Ze worden niet plotseling de persoon die jij wilt dat ze zijn alleen omdat je moe bent van het omgaan met hun problemen. Het is een persoonlijke beslissing om bij iemand weg te gaan als hun problemen te veel voor je worden en je relatie met hen, maar denken dat de “tough-love” benadering hen beter zal maken is onrealistisch en manipulatief.

-> Zwanger en moeder worden na een burn-out en depressie, mijn ervaring

9 Ze willen niet altijd alleen zijn in dit proces
Velen nemen aan dat mensen die met depressie te maken hebben gewoon met rust gelaten willen worden. Hoewel er momenten kunnen zijn dat ze hun ruimte willen, betekent dit niet dat ze hun angsten helemaal alleen willen aanpakken. Bied aan om samen ergens naartoe te gaan. Vraag of ze koffie willen drinken.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Thoughtcatalog

Praten over depressie met je naasten kan helpen. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie